Personal og Ledelse 5/2020 er ute nå

– Det er fortsatt viktig at vi holder ut, kanskje mye lenger enn vi hadde planlagt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Publisert

– Dette vil gå opp og ned. Det vil tære på, og slitasjen vil bli større utover høsten, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Det har rukket å bli tampen av august når Personal og Ledelse får legge beslag på litt av NHO-sjef Ole Erik Almlids (51) tid. Timeplanen hans er tettpakket som aldri før med møter, konferanser, reiser, måltider og besøk i øst og vest, nord og sør. Det skal tas beslutninger på høyt og lavt nivå, det skal snekres et opplegg som passer på kort og lang sikt.

I nyeste Personal og Ledelse kan du lese vårt intervju med NHO-sjefen. I tillegg finner du dette:

Leder:
Det går alltid et tog
«Noen ganger tenker i hvert fall jeg at flere av våre forbilder og ledere burde vurdere at noe faktisk er større enn hensynet til dem selv. For noen ganger er det lurest å gå av toget, vente en stund på perrongen – og ta det neste. Selv om det toget går i en helt annen retning.»

Koronakrise-undersøkelse:
Mange ansatte jobber mye ekstra

Medarbeidere sluntrer ikke unna på hjemmekontor, slik noen har tatt til orde for. Tvert om – mange står på ekstra. Samtidig er ekstrainnsatsen skjevt fordelt.

Tidenes raskeste omstilling
På under et halvt år har hele staben i HR Norge forvandlet medlemsorganisasjonen. Nå leverer de digitalt over hele linja – og er kommet enda nærmere medlemmene sine.

– Krisetider krever en god leder
– En av de største utfordringene med ledelse er at de som sitter øverst ikke alltid forstår de som sitter lenger nede i systemet – og vice versa.

Tydelig ledelse gir store resultater
– Vi har klare mål og bruker tid og ressurser på å involvere alle ansatte og spre riktige holdninger. Når 1500 ansatte gjør små grep, blir miljøresultatene store.

Kronikk:
Ville jeg kjøpt bruktbil av Nicolai Tangen?
Har Nicolai Tangen like stor forståelse for de øvrige opplistede kvalifikasjonskravene til stillingen som sjef i oljefondet – som forståelsen av finansmarkedene? Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det. Personal og Ledelse-spaltist Thorkil H. Aschehoug i Grettes arbeidslivsavdeling mener vi har mye å lære av saken.

Skal du på høstjakt med jobb i sikte?
Den som gir opp kommer ikke i mål. Det er nettopp der Mona Elise Kotte-Eriksen og Cathrine Lie Strand i Potensialbygger mener de kan hjelpe til med å få flere til å stå løpet ut.

– Vi skaper trygghet og tillit
Du kan fortsatt være en god arbeidsgiver selv om du må nedbemanne. For å komme i riktig posisjon, opptre ærlig og ryddig, skape trygghet og tillit, kan det være nødvendig å hente inn eksterne eksperter.

Lønn og personvern
Slik bør du behandle styrehonorar
Hva er egentlig styrehonorar og hvordan skal det behandles? Noen styremedlemmer velger å sende faktura for styrearbeidet sitt. Er det egentlig lov?

Spørsmål og svar:

Har de ansatte krav på lønn ved fravær når barna er syke, hvis de brukte opp alle sine omsorgsdager for syke barn i mars/april?

GDPR: Hvilke plikter har en behandlingsansvarlig?

Psykologene
Hvordan har du det egentlig på innsiden?
Nasse Nøff er en liten, bekymra gris, Tussi er et veldig trist esel og Ugla skal hele tiden være så klok. Mens Ole Brumm bare er. Gjennom sin væremåte, viser Brumm oss en annen væremåte enn Uglas, Nasses og Tussis. Vi kan bare være, som en kontrast til å hele tiden måtte gjøre, tenke og fylle en rolle. Dette hevder forfatteren Benjamin Hoff i boka «Tao med Ole Brumm» (1982).

Advokaten

Advokat Nils H. Storeng svarer:

  • Jeg fikk oppsigelse som 60-åring. Nå krever jeg å stå i jobben til jeg fyller 62.
  • En ansatt i prøvetid opptrer truende og ufint overfor kolleger.
  • Mistet førerkortet – og jobben?
  • Påstått underslag fra ansatt-kasse
  • Mistanke om konkurrerende virksomhet

HR-teknologi
Når HR-systemer motarbeides
Du har valgt drømmesystemet for HR og organisasjonen for øvrig. Full av iver kaster du deg over oppgaven å få satt opp systemet for å passe din organisasjon, men to store skyer ligger klar i horisonten: All motstand du vil få internt, og all motstand du vil få eksternt.

Faste sider

Aktuelt
Flere sider med bransjenyheter, tips og råd.

HR-guiden
Nyttige kontakter for deg som jobber med HR og ledelse.
Nettutgaven finner du her

Personal og Ledelse

Personal og Ledelse

Personal og Ledelse kommer ut 8 ganger årlig og er Norges ledende tidsskrift for ledere med personalansvar. Bladet gir lett forståelig fagstoff, aktuelle temaer, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

Powered by Labrador CMS