Datakrimialitet Colourbox

Rekrutterer uten å sjekke Facebook

Bare hver fjerde arbeidsgiver leter etter opplysninger om kandidatene på Facebook og andre nettsamfunn som en del av rekrutteringsprosessen, viser en britisk undersøkelse. Forskjellene er store fra bransje til bransje.

Publisert

Hele 73 prosent av de spurte innrømmer at de lar Facebook være uåpnet i rekrutteringsprosessen.

Undersøkelsen som viser at britiske arbeidsgivere kvier seg for å tråle nettsamfunnene for å skaffe seg informasjon om kandidatene som en del av rekrutteringsprosessen, er utført av magasinet Personnel Today.

Bransjeforskjeller

Forskjellene fra bransje til bransje er store. Arbeidsgivere i media, konsulentbransjen og innen finans, er de ivrigste til å logge seg på og sjekke kandidatenes nettprofiler. 35 prosent innrømmer at dette er noe de faktisk gjør.

I den motsatte enden finner vi arbeidsgivere i ideelle organisasjoner og innenfor salg. Der sier bare 8 prosent at de sjekker jobbsøkernes facebokk-profiler og liknende.

Ikke stol på nettet

Ifølge det britiske HR-magasinet bør man uansett ikke stole ukritisk på det bildet som tegner seg gjennom å sjekke kandidatenes nettprofiler. Feilkildene er mange.

Opplysninger om personer kan foreksempel være lagt ut av andre uten at de stemmer.

Slurver med bakgrunnssjekken

Også norske arbeidsgivere slurver med bakgrunnssjekken, viser en undersøkelse som Næringslivets Sikkerhetsråd gjennomførte i fjor. Der innrømmer 68 prosent at de ikke sjekker om kandidatenes vitnemål faktisk er ekte.

Les også: Sjekk alltid referanser

Ennå ingen rekrutteringskanal

Undersøkelsen blant de 220 britiske HR-lederne tyder på at vi har langt igjen før Facebook blir en rekrutteringskanal som arbeidsgivere bruker aktivt og oppsøkende for å finne gode kandidater.

Bare en - 1 - person av de spurte oppgir å bruke nettsamfunn systematisk for å lete etter gode folk. Men denne personen mener til gjengjeld at dette har løst alle bedriftens rekrutteringsproblemer.

Jobbsøking på nettet

Samtidig blir jobbsøking mer og mer en internettbasert prosess. En internasjonal undersøkelse fra bemanningsselskapet Kelly Services viser at er blitt mer regel enn unntak å søke jobb via internett.

24 prosent svarte at de hadde funnet annonsen for sin forrige søkte jobb på nett, mens bare 12 prosent hadde sett den i avisen. I alt hadde 69 prosent lagt inn sin CV på en nettbasert database.

"
Powered by Labrador CMS