vibeke-hammer-madsen.jpg
vibeke-hammer-madsen.jpg

Lite håp for søreuropeere

Kun 3 prosent av norske arbeidsgivere sier de har planer om å ansette flere arbeidstakere fra Sør-Europa. Det viser en undersøkelse Hovedorganisasjonen Virke har gjennomført blant 870 virksomheter. Det er dårlige nyheter for unge søreuropeere på flukt fra skyhøy arbeidsledighet.

Publisert

Vibeke Madsen i Virke.

- Undersøkelsen viser at norske arbeidsgivere ikke har noe stort behov for den type kompetanse som nå kommer fra Sør-Europa. Svært mange av de som kommer har feil utdanning eller bakgrunn, og norske arbeidsgivere velger heller å ansette fra Norden eller Øst-Europa, sier Vibeke Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

Forsiktig optimisme til 2012

Virkes konjunkturundersøkelse, som ble presentert i går, viser at norske bedrifter har et nøytralt syn på utviklingen i 2012. Både når det gjelder forventninger til omsetning og sysselsetting ser de færreste for seg store endringer.

19 prosent av virksomhetene som deltok i undersøkelsen sier at de har planer om å ansette flere i løpet av de neste seks månedene, mens 9 prosent sier de vil nedbemanne.

- Etter å ha vært gjennom en turbulent tid ser det nå ut til at vi er i litt roligere farvann. Mye tyder på at 2012 kommer til å bli et helt greit år for mange norske virksomheter og at vi kun kommer til å se små endringer i arbeidsmarkedet. Det kan vi leve med, sier Madsen.

Moderat opptur i butikkene

Den forsiktige optimismen finner vi også igjen i prognosene for norsk handel.

- Frykten for en europeisk gjeldskrise har avtatt, men internasjonal finansuro legger fortsatt en demper på forbruk og investeringer i Norge. En vekst på fire prosent i norsk handel er moderat, men likevel bedre enn de to foregående årene, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.

Utvalgte nøkkeltall fra Hovedorganisasjonen Virkes prognoser (prosentvis endring fra året før):

Område2010

Estimert

2011

Anslag 2012
Dagligvarer2,23,44
Sport6,3- 24
Klær1,20,83
Sko3,71,93
Møbler/interiør4,14,25
Elektro/radio/TV3,1-1,54
Byggevarer/jernvarer mv.4,44,77
Detaljhandel i alt2,72,84

(pressemelding)

Powered by Labrador CMS