oppslagsbilde.jpg

Ikke la deg manipulere!

Manipulasjon er et alternativ når man ikke lykkes i å oppnå det man ønsker seg på annen måte. Lær deg hvordan du styrer unna en manipulerende adferd.

Publisert

Personer som blir utsatt for manipulasjon får svekket dømmekraften. I boken Manipulasjon - Forståelse og håndtereing analyserer forfatter Grethe Nordhelle manipulasjon som fenomen og viser gjennom konkrete eksempler hvordan du kan avsløre og stå imot personer som manipulerer.

I Personal og Ledelse nummer 3/2010 hadde vi et større intervju med forfatteren.

Her følger noen av hennes råd for hvordan du kan komme deg ut av en situasjon der du blir utsatt for manipulasjon.

1. Brems tempoet

Det er enklere å oppdage at du blir manipulert dersom du tar deg ekstra god tid i stedet for å bli revet med i en situasjon. Den som manipulerer holder ofte et høyt tempo og de handler hurtig. De vil oppnå resultater ganske raskt. Ved å bremse opp og å tenke etter hvorfor personen skryter, eller er så ivrig, vil du raskere kunne oppdage at det finnes en skult agenda.

2. Identifiser og ta kontrollen

Det er den største utfordringen. Du må forstå at du blir manipulert for å identifisere og å ta kontrollen over situasjonen.

3. Skjul svakheter

Pass på at en som manipulerer ikke får tak i dine svake sider. De som er gode på manipulasjon er eksperter på å finne dine svake sider, for så å utnytte dette i en gitt situasjon. Svakheter kan være savn, mangel, lengsler, behov, interesser eller frykt. En manipulator vil spille på dette slik at du blir emosjonelt berørt.

4. Ikke vis følelser

Det er viktig at du ikke handler på bakgrunn av følelser. I det øyeblikket du blir emosjonelt bedøvet er du mindre analytisk, og det er vanskeligere å oppdage at du er i ferd med å bli manipulert. Du kan få skyldfølelse, bli redd eller få dårlig samvittighet, men du kan også få sympati og bli imponert.

5. Oppsøk nettverk

Det er viktig å snakke med andre du har tillitt til når du har mistanke om at du, eller andre blir manipulert. Pass på at de du snakker med ikke er en forlenget arm av manipulatoren selv, da kan du få problemer. Ved å snakke med andre du stoler på vil du i større grad lykkes med å unngå forvirring.

6. Ikke la deg provosere

En person som manipulerer bruker ofte provokasjon. I en konfliktsituasjon er ofte den spontane reaksjonen forsvar. Jo mer du forsvarer deg, desto svakere blir du. Ikke vis at du blir provosert, og ikke provoser selv. Dersom du skal i møte for å diskutere en konflikt, og er usikker, kan det være lurt å ta med en person du stoler på, som kan støtte deg og dine valg. I jobbsammenheng kan det være verneombud eller HMS-ansvarlig.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS