overlevering_rapport_sykefravar_540x270_SMK.jpg

Nye forslag for å få ned sykefraværet

Ekspertgruppen som har vurdert tiltak for å få ned sykefraværet, har i dag presentert sine forslag.

Publisert

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tar i mot forslag for å redusere sykefraværet fra lederen av ekspertgruppen, Arnstein Mykletun. Foto: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg sier det forsatt skal være full lønn under sykdom.

– Arbeidsgivers samlede kostnader skal ikke økes. Samtidig er det bred enighet om behovet for å redusere sykefraværet. Fraværet er for høyt og veksten det siste året er bekymringsfull. Ekspertgruppens forslag gir mange viktige innspill til våre felles drøftinger med partene i arbeidslivet om en ny IA-avtale, sier Stoltenberg.

Et av forslagene går ut på at sykemeldinger som hovedregel skal være graderte etter 8 uker og at folketrygdens refusjon av sykepenger begrenses til maksimalt 80 prosent etter 8 uker. Arbeidsgiverne får altså et utvidet delansvar, men det skal kombineres med å redusere dagene for arbeidsgiverfinansiering fra 16 til 10 dager.

Spennende forlag

Administrerende direktør i Spekter synes forslaget er spennende.

- Dette er forslag som bygger opp under at arbeid er bra og helsefremmende. Dette ser også ut til å være en mye bedre løsning enn en modell med reduksjon i arbeidsgiveravgiften som kompensasjon for et utvidet delansvar.

Spekter støtter videre at det bør kunne stilles krav til at den sykemeldte kan jobbe noe i sykemeldingsperioden og at det bør legges inn flere ”stoppunkter” som individuelle oppfølgingsplaner for sykemeldte og dialogmøter med arbeidsgiver og NAV.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tror på enighet mellom partene innen fastsatte frist.

– Vi har en god og konstruktiv dialog med partene i arbeidslivet. Jeg har derfor tro på at vi skal bli enige om veien videre innen fristen vi har satt for oss selv 1. mars.

Arbeid er helsefremmende

– Vi har en grunnleggende tro på at det å jobbe er helsefremmende og all erfaring viser at sannsynligheten for å komme tilbake i jobb reduseres for hver sykemeldingsdag som går. Samtidig er det viktig at disse kravene knyttes opp til på hvilken må arbeidsgiver og arbeidets art gjør det mulig å tilrettelegge, sier Haukaas.

Sanksjoner

Utvalget foreslår også at det skal gjennomføres sanksjoner mot arbeidsgiver, arbeidstaker og lege dersom de ikke deltar aktivt i tiltak som oppfølgingsplaner og dialogmøter. Det foreslås også innstramminger overfor leger som sykemelder for mye.

– Det er særdeles positivt at ekspertgruppen også er så tydelig på å ansvarliggjøre så vel arbeidsgiver, som arbeidstaker og legene. Her må alle være med på å ta et ansvar og det må få konsekvenser for de som ikke gjør det. Det har dette ekspertutvalget fanget opp på en god måte, sier Lars Haukaas.

Ekspertgruppen foreslår:

* At gradert sykmelding skal være hovedregelen etter åtte uker. Dette skal kombineres med at reglene om arbeidsgiverfinansiering i sykepengeperioden blir endret, bedre oppfølging av leger/sykmeldere, både gjennom utarbeiding av faglige veiledere for sykmeldingsarbeidet og gjennom systematiske tilbakemeldinger om praksis, samt obligatoriske kurs for alle som skal sykmelde.

* Å utrede hvordan man kan unngå at sykepenger kompenserer for inntektstap som ikke er forårsaket av sykdom eller skade, men av arbeidsledighet eller permittering.

* Systematisk arbeid for å bedre kunnskapsgrunnlaget for tiltak.

* Å gjennomføre en informasjonsstrategi for å skape aksept for grunntanken bak de foreslåtte tiltakene.

* At NAVs kontrollinnsats mot bedrageri av sykepenger styrkes.

Gjennom intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) arbeider regjeringen og partene i arbeidslivet for et mer inkluderende arbeidsliv til beste for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet. Avtalen skal bidra til reduksjon i sykefravær og uføretrygd, og at den enkeltes ressurser og arbeidsevne utvikles og benyttes i aktivt arbeid.

Partene i arbeidslivet og regjeringen skal vinteren 2010 drøfte innretningen på en ny IA-avtale og andre tiltak for å redusere sykefraværet. Siktemålet er at den nye avtalen kan være på plass 1. mars.

Last ned rapporten her.

Hva mener du?Diskuter saken her!

"
Powered by Labrador CMS