Ill.foto:Colourbox
Ill.foto:Colourbox

Privat samarbeid skal fylle stort kompetansegap i arbeidsmarkedet

Et nytt samarbeid mellom ManpowerGroup og Høyskolen Kristiania skal gi unge betalt jobb samtidig som arbeidslivet får kompetanse de skriker etter.

Publisert Sist oppdatert

– Det finnes mange som med litt faglig påfyll og støtte kan få seg nok kompetanse til å både få seg jobb, og gi arbeidslivet sårt tiltrengt kompetanse, sier Ketil Risberg, direktør for bedriftsutvikling i ManpowerGroup.

Ferske tall fra NAV viser at det er 100 000 arbeidsledige i Norge. Det triste er at samtidig er det umulig å finne kvalifiserte arbeidstakere til 60 000 jobber, og det er denne utfordringen to aktører innen akademia og næringsliv nå vil forsøke å løse sammen.

Manpower Academy er et tolv måneder langt jobbtreningsprogram, der deltakere får utdanning ved Høyskolen Kristiania samtidig som de får praktisk arbeidserfaring hos utvalgte bedrifter. Alt sammen mens de mottar lønn. Underveis får de også karriereveiledning og coaching.

Helsesektoren først ut

Det første programmet som rulles ut i Manpower Academy er innen helsetjenester. Sammen med selskapet AssisterMeg, et selskap som tilbyr helse- og omsorgstjenester, skal et kull på 25 personer trenes opp og utdannes til helsefagarbeidere med muligheten til å ta fagbrev.

Kandidatene får fast ansettelse i Manpower med full turnus hos AssisterMeg. Studiene ved Høyskolen Kristiania er tilpasset jobbhverdagen, med faste samlinger, innleveringer og nettbasert undervisning.

– Vår erfaring er at akademimodellen tetter gapet mellom arbeidssøkere og jobber som trenger spesifikk kompetanse. Tilbudet har fått en veldig positiv mottakelse, med godt over 100 søkere i første runde, sier Risberg.

Samarbeidet mellom Høyskolen Kristiania og ManpowerGroup begrenser seg ikke bare til helsefag. Ambisjonen er å utvikle egne programmer innen logistikk, oppvekstfag i tillegg til salg og service. Dette er andre områder hvor det er stort behov for folk med oppdatert kompetanse.

­Christen Krogh, prorektor for arbeidsliv og innovasjon Høyskolen Kristiania, mener samarbeidet mellom de to partene representerer en viktig utvikling. Studenter ved høyskolen har lenge hatt mulighet for praksis gjennom sine studieløp. Dette er svært populært og studentene kommer tilbake med erfaring om hvordan det de har lært lar seg anvende i praksis samtidig som høyskolen får jevnlige tilbakemeldinger om studienes relevans fra arbeidsgivere.

– Vi snakker om en vinn-vinn-situasjon. Høyskoler og universiteter som helhet må komme stadig tettere på næringslivet for å gi relevant fagkompetanse. Vi tror samarbeid som dette kan være en modell for fremtidens utdanning, sier Krogh.

Manpower Academy Helse

Et 12 måneder langt jobbtreningsprogram i samarbeid mellom Manpower Academy og AssisterMeg.

  • Første kull består av 25 kandidater som starter på programmet i august 2019.
  • Kandidatene jobber som helsefagarbeidere i full turnus hos AssisterMeg mens de følger tilpasset helsefagarbeiderutdanning ved Høyskolen Kristiania.
  • Kandidatene mottar lønn under hele programmet.
  • Målet med programmet er å gi kandidatene den praktiske og teoretiske kompetansen de trenger for å ta fagbrev som helsefagarbeidere.