Hvem blir Norges smarteste industribedrift?

For syvende år på rad arrangerer Siemens AS og Norsk Industri konkurransen «Norges smarteste industribedrift».

Målet er å løfte frem de gode eksemplene og inspirere til økt konkurransekraft for norsk industri. Konkurransen har vært svært tøff, men nå er endelig de tre nominerte bedriftene klare.

I år som tidligere var det mange sterke kandidater, men det er kun tre bedrifter som står igjen og kjemper om å bli «Norges smarteste industribedrift 2020». Prisen blir delt ut av næringsminister Iselin Nybø 10. februar.

De tre nominerte er:

Aarbakke AS: Aarbakke er en Brynebedrift som er helt i verdenstoppen når det gjelder CNC-maskiner og maskinering. Juryen trekker frem at Aarbakke har gjort store endringsprosesser og skapt ny suksess. Dette har selskapet klart ved å vise imponerende omstillingskraft. Aarbakke har blitt transformert ved hjelp av digitalisering, og bedriften ligger helt i front når det gjelder teknologibruk og automatisering. Bedriften fremstår i dag som en utpreget Industri 4.0 bedrift som lover godt for norsk industri. De har gått fra å være en ren offshore leverandør med Nordsjøen som marked til å bli en internasjonal leverandør med relevante løsninger for fornybar energi og grønn industri.

Norsk Gjenvinning AS: Norsk Gjenvinning startet som en enkel skraphandel, men er i dag Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Selskapet har hovedkontor på Lysaker i Oslo, og har rundt 50 anlegg i hele Norge. Juryen legger vekt på at selskapet har klart å oppnå «verdens beste kvalitet» på råvaren til papirindustrien gjennom investeringen og oppstarten av verdens første fulldigitale sorteringslinje for avfall. Norsk Gjenvinning har imponert juryen ved å utnytte avansert teknologi for å sortere avfall til rene råvarer. Selskapet fremstår også som en av landets fremste aktører innen sirkulær økonomi, og viser at det er en lys fremtid for bærekraftig miljøindustri.

Optimarin AS: Optimarin er et teknologisk miljøselskap som leverer rensesystemer for ballastvann for skip. Juryen trekker frem at Optimarin var en av de første i markedet på rensing av ballastvann – allerede i år 2000 leverte og installerte selskapet de første ballastsystemene om bord på cruiseskipet Regal Princess. Optimarin har siden befestet sin posisjon som en av de fremste aktørene i et tøft internasjonalt marked, og har lykkes med sin unike teknologi og sitt effektive logistikk- og markedsapparat. Med et system der ingen kjemikalier er involvert i selve rensingen, er Optimarin rett og slett en sterk bidragsyter for et bedre miljø.

Konkurransen har aldri vært tøffere

I arbeidet med å finne frem til de nominerte har juryen nok en gang jobbet seg gjennom et omfattende vurderingsgrunnlag på jakt etter de som driver norsk industri videre på en smart og gjennomtenkt måte.

- Hensikten er å skape industrielle rollemodeller, men det har aldri vært vanskeligere å velge kandidater enn nå. Det har virkelig vært en tøff konkurranse mellom de deltakende bedriftene. Samtidig ser vi at fokusområder som bærekraft, teknologi og digitalisering er mer gjeldende enn noen gang, sier Torger Reve, juryleder og professor i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI.

Juryen har bestått av:

Torger Reve, professor i strategi og industriell konkurranseevne ved Handelshøyskolen BI, juryleder

Else-May Norderhus, Stortingets energi- og miljøkomite

Jan M Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad

Odd Myklebust, forskningssjef SINTEF Manufacturing

Frank Bråthen, direktør for Digital Industries Norway, Siemens AS

Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro

Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri

Tidligere vinnere:

2019: Tronrud Engineering

2018: Thermo Fisher

2017: Brunvoll

2016: GKN Aerospace

2015: Hexagon Ragasco

2014: Borregaard

www.smartindustri.no

(Siemens/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS