(Ill.foto: SoundEar)

Plages du av støy på kontoret?

Produktet SoundEar visualiserer støynivået ved plassen din, slik at du blir minnet på at det kanskje er på tide å ta med seg den faglige debatten inn i et tilstøtende møtelokale skriver hmsmagasinet.no.

Publisert

Målingene og visualiseringene av støynivået kan dessuten hjelpe i arbeidet med å fordele arbeidsplasser etter aktiviteter, støynivå og personlige preferanser.

Sett opp en støymåler ved hver arbeidsstasjon i kontorlandskapet. På måleren kalt Noise Guide kan du se et øre som lyser grønt, gult eller rødt, avhengig av det aktuelle støynivået. Nederst på apparatet visualiseres med en indikator det gjennomsnittlige støynivået over det siste kvarteret.

Det er SoundEar som er leverandør av støymålingssystemet.

Kontakt leverandøren for ytterligere informasjon.

Hva er støy?

Støy er definert som uønsket lyd, og disse deles gjerne inn i to typer:

  1. Irriterende støy fra f. eks. ventilasjonsanlegg, vifte i PC-en og lignende.
  2. Skadelig støy fra støyende omgivelser > 80 dB (A) og impulslyd > 130 dB (C).

Arbeidsgiver skal sikre at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig. Dette gjelder også i hvilken grad støy påvirker arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd.

Lydtrykknivå/støynivå måles i desibel (dB). En alminnelig samtale ligger på omkring 65 dB, mens et rop når opp i omlag 80 dB. Skalaen er slik at hver gang lydtrykknivået dobles øker desibelnivået med tre dB. Lydtrykknivået av for eksempel 83 dB vil derfor være dobbelt så høy som av 80 dB.

Det er ikke bare lydtrykknivået som er avgjørende for om en lyd er skadelig eller ikke. Hvor lenge støyen varer og hvor ofte man blir utsatt for den er også viktig. Derfor måles støy over tid. Måling av støy på arbeidsplassen er som regel basert på samlet støyeksponering over en hel arbeidsdag.

(Kilde: Arbeidstilsynet)

Powered by Labrador CMS