sjokolade2
sjokolade2

Kakao mot høyt blodtrykk

Kakao har en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer, det viser flere studier. Nå har svenske forskere funnet ut hvorfor.

Publisert

Blir du stresset og får høyt blodtrykk på jobb? Ta deg en liten bit mørk sjokolade. Ill.foto: Colourbox.

Forskerne ved Linkjöpings universitet har funnet ut at personer som spiser et godt stykke mørk sjokolade hemmet ett enzym i kroppen som bidrar til å forhøye blodtrykket.

Demper blodtrykket

– Vi har tidligere visst at grønn te hemmer enzymet ACE, som er involvert i kroppens veskebalanse og blodtrykksregulering. Vi ønsket dermed å se nærmere på effekten av kakao fordi de aktive substansene er beslektet, sier forsker Ingrid Persson i en pressemelding.

I studien brukte forskerne 16 frivillige personer. De var både røyk og snusfrie, og fikk under en 14 dagers testperiode ingen medisiner. De to siste døgnene fikk de heller ingen mørk sjokolade.

Resultatet viste en signifikant hemming av ACE-aktiviteten. Effekten tilsvarte rundt 18 prosent lavere aktivitet enn før kakaodosen på 75 gram av 72 prosent sukkerfri sjokolade.

Dette tilsvarer omtrent det samme som effekten av legemiddel som hemmer ACE og som brukes som førstehåndsbehandling av høyt blodtrykk.

Livstilsendring hjelper

Når enzymets aktivitet synker avtar blodtrykket på sikt. En slik effekt så man ikke hos forsøkspersonene. For å påvise dette kreves det en studie over lengre tid.

– Våre resultater tyder på at livsstilsendringer med hjelp av kosthold som inneholder høye doser av katechiner og procyaninider forebygger hjerte og karsykdommer, sier Persson.

Les mer om studien her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"