PERSPEKTIV

Livets gode byggesteiner

Publisert

«Livet er en sang vi ikke kan», skriver Kari Bremnes. Det er en befriende setning som minner oss på at ikke alt kan planlegges her i livet. Kanskje nettopp derfor skal vi lytte mer til de tonene vi nynner på. Både når vi har det bra og når vi har en mørkere tone i oss. Det kan være den innerste klangen vi trenger for å ta gode og riktige valg for oss selv. I arbeidslivet og i livet øvrig.

Artikkelforfatter Nordis Vik Olausson.

Jeg nynner tydeligvis på litt av hvert. Avhengig av sinnsstemning. Men jeg blir ikke forvirret av det. Tvert imot fargelegger det dagene og livet. Slik bygger vi alle et liv. Noe er mer eller mindre planlagt, noe er mer tilfeldig og noe kommer som lyn fra klar himmel.

I enkelte kulturer er det å være sammen med barn en viktig del av det å skape mening i livet. Egne barn, barnebarn, andres barn og barn vi tilfeldig møter på vår vei. Barn har en medfødt naturlig nysgjerrighet vi kan lære mye av. De har et åpent sinn og stiller åpne spørsmål. Samtidig responderer de på en måte som er tuftet på magefølelse og ren intuisjon. De søker og bekrefter samhold, ofte på en hengivende måte. Vi som har levd en stund vet at dette er gode byggesteiner i grunnmuren som bærer livet vårt.

Hva skjer med oss underveis på veien til voksenlivet? Først og fremst tar vi mange valg. Hvilket yrke peiler vi oss inn på? Hvilken studieretning velger vi? Hvordan er vår personlige økonomi?

Vi stifter familie og noen valg lever vi med resten av livet. Vi oppdager etter hvert at arbeidshverdagen får stor betydning i livet vårt. Vi lærer nye ting, utvikler oss og kjenner på mestring. Det gir økt trivsel og næring til vårt behov for et meningsfylt liv, sammen med gode familiebånd og for øvrig et rikt sosialt liv.

Med utvikling kommer nye muligheter. Kompetanse og ferdigheter kommer til syne og vi føler oss skikket til å ta fatt på nye oppgaver. Mange har den nødvendige «driven» i seg som skal til for å kaste seg ut på dypere vann. Andre trenger forsiktig dytt, for å se seg selv i nye roller.

Pandemien vi opplever fører til at mange arbeidstakere vil måtte se seg om etter nytt arbeid. Kanskje i helt nye roller. Det kan medføre usikkerhet om fremtiden og hos enkelte kan selvfølelsen få en knekk. Etter lengre tids permittering kan flere og flere kjenne på avmaktsfølelse og usikkerhet på egne ressurser. Andre vil også føle på et ubehagelig hull i CV’en.

Hull i CV’en har blitt et fryktet begrep for mange. Et hull som verken kan relateres til studier, arbeid eller annen form for videreutvikling. Men hva er et hull i Cv’en egentlig? Vi kan jo ikke ha et hull i livet. Det går sin gang. I dette tilfellet er det pandemien som rammer mange. Du har rett og slett hatt en «time out» fra yrkeslivet. Men ikke fra selve livet. I stedet har du fått en menneskelig erfaring som gir god ballast å ta med deg på veien videre.

Min erfaring med karriereveiledning har lært meg mye. Mye om mennesker og hva som bor i oss. Men minst like mye om hva vi ikke tror har noe på en CV å gjøre.

Jeg minnes møte med en ung gutt som for første gang skulle skrive sin egen CV. Han var nedstemt og fikk ikke tak på oppgaven. De fleste av kameratene hans hadde hatt ekstrajobber ved siden av skolegangen, mens han ikke hadde en eneste arbeidsplass å føre opp.

Vi satte oss ned og jeg spurte litt om hverdagen hans. Han fortalte at han var storebror til 8 søsken. Han hadde hatt oppgaver og ansvar i hjemmet siden han var 7 år. Fulgt opp og hjulpet sine yngre søsken i skolearbeid og med fritidsaktiviteter, i tillegg til å ha fullført egen skolegang etter planen, med svært gode karakterer. Han var også fotballtrener for gutter 15 år i det lokale idrettslaget. I tillegg til at han hjalp sin mor, som ikke behersket det norske språket til fulle, med administrative voksenoppgaver som følger med ethvert hjem.

Dette er bare et eksempel på hvilke erfaringer og ferdigheter en person kan tilegne seg i livet som en umiddelbart ikke ser verdien av. Jeg ville ikke nølt med å gi denne unge mannen en sjanse.

Erfaringen vi gjør oss i livet når tiden plutselig står stille, kan vi utnytte til vår egen fordel. Nettopp fordi dette er erfaringer vi ellers aldri kanskje kunne ha tilegnet oss. Vi kan se for oss at vi fyller CV-hullet med nyttig livserfaring som vil prege oss videre i livet. Det er en mye bedre tanke enn å skulle dekke over noe som vi likevel ikke kan gjøre noe med akkurat nå. Personer som har opplevd alvorlig sykdom eller som av andre grunner ufrivillig har blitt stående utenfor arbeid, kan kjenne på en enorm glede når de er tilbake i arbeidslivet igjen. De har fått nye byggesteiner i livet og grunnmuren står enda stødigere.

Ingen blir god alene, sier man i idretten. Det gjelder også i arbeidslivet. Til deg som er leder, til deg som rekrutterer medarbeidere: Hent frem den åpne nysgjerrigheten din og våg å la intuisjonen styre. Vi går inn i en tid hvor mange arbeidstakere fortjener å bli satset på flere ganger, til tross for at de ikke oppfyller alle umiddelbare krav.

Og til slutt finner både vi og Kari Bremnes frem til sangen i vårt liv.

Men før vi kommer dit skal vi ta mange gode valg for oss selv – og kanskje tilføre noen nye byggesteiner!

Powered by Labrador CMS