Norske ledere bryr seg ikke om internasjonal erfaring

En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Adecco viser at Norske ledere ikke bryr seg om internasjonal erfaring i rekruttering. – Dette er trist for Norge, vi trenger folk med erfaring utenfor Norge for å stå mest mulig rustet for de endringene som kommer i arbeidslivet. Det holder ikke med noen helgeturer til Barcelona, sier Torben Sneve konsernsjef i Adecco.

Publisert

Undersøkelsen Adecco har utført blant norske ledere viser at bare 15 prosent anser internasjonal erfaring og kulturforståelse som viktig hos fremtidens arbeidstakere.

– Fremtidens arbeidsgivere trenger mennesker som tenker annerledes. Har vi for like profiler i arbeidslivet vil det skade innovasjonsevnen og skaperkraften. Nordmenn må reise ut og få erfaringer utenfor vår egen hage og ledere må etterspørre det, sier Adecco- sjefen.

Kun 12 prosent i aldersgruppen 22-44 år anser internasjonal erfaring som viktig, 20 prosent blant ledere som er 65 eller mer.
– Det er svært overraskende at jo yngre du er, jo mindre viktig blir internasjonal erfaring. Det burde være omvendt, så dette er helt klart et varsko, sier Sneve.

- Backpacking i Asia er ikke nok, du må ha jobbet og bodd i et annet land for å virkelig kjenne kulturforskjellene under huden, fortsetter han.

NHO sitt kompetansebarometer viser at svært få norske ledere anser internasjonal erfaring som viktig når de rekrutterer i dag. Global Talent Competiveness Index (GTCI) viser at Norge er dårlig på å tiltrekke seg global kompetanse. Dette kan på sikt være negativt for konkurransekraften vår.

De endringene vi vil se i fremtiden kjenner ingen landegrenser. Selskaper blir mer globale og for å få suksess må man ha ansatte som har erfaring utenfor Norge med god kulturforståelse.
– Internasjonal erfaring kommer til å bli viktigere så her må norske ledere våkne opp, sier Torben Sneve.

Har du en internasjonal profil så dropp Oslo

Det er vestlendingene som anser internasjonal erfaring som viktigst. 23 prosent av de spurte lederne på Vestlandet har svart at det er viktig for fremtidens arbeidstagerer. Bare 13 prosent i Oslo /Akershus svarer det samme. I Trøndelag /Nord-Norge svarer kun 10 prosent at det er viktig, 16 prosent på Sør-/Østlandet og 15 prosent i Agder /Rogaland.

– Det kan se ut som det er enklest for kandidater med internasjonal profil å få jobb på Vestlandet. Mye av grunnen er nok olje- og energisektoren. Den største overraskelsen er at en storby som Oslo ikke anser dette som viktigere enn i distriktene. Dette er skadelig for konkurransekraften til hovedstaden vår, sier Sneve.

Er du endringsvillig med digital kompetanse stiller du godt

Det norske ledere vil etterspørre mest fremover er endringsvillig (52 prosent), sosial kompetanse -flink med andre mennesker (52 prosent), omstillingsdyktig (49 prosent), digital kompetanse (41 prosent), fleksibel (35 prosent) og teknisk kompetanse (33 prosent).
– Kan du skilte med disse egenskapen vil du være godt rustet for fremtiden, sier Adecco-sjefen.

Powered by Labrador CMS