Eliaden 2008 Presisjons T 3
Eliaden 2008 Presisjons T 3

Slik unngår du innbrudd i påsken

Å komme hjem fra påskeferie og bli møtt med synet av innbruddstyvenes herjinger i hjemmet er ingen god avslutning på en hyggelig påsketur. Men det finnes enkle tiltak som kan redusere risikoen for innbrudd. Her får du noen gode råd.

Publisert

Fersk statistikk fra Finans Norge viser at forsikringsselskapenes erstatninger etter boliginnbrudd ble 516 millioner kroner i 2012. Det er en økning på fem prosent i forhold til 2011.

- Det skal ofte ikke mye til for å forebygge innbrudd. Det er bare det å huske på å gjøre det før man reiser bort, sier Kirstin Bang, seniorkonsulent i Produktavdelingen i KLP Skadeforsikring

Tom postkasse og full søppelbøtte

Et vanlig tips er å sørge for at posten din blir tatt inn av andre.- En overfylt postkasse er klar beskjed til potensielle innbruddstyver om at det ikke er noen hjemme, så bli enig med naboer om å ta inn posten for hverandre, råder Berg. - Dersom naboen også skal på tur, snakk med postkontoret og avisdistributøren og få dem til å holde igjen post og aviser slik at du kan hente det når du er hjemme igjen.Men mens postkassa bør være tom, bør søppelbøtta derimot fylles. - En helt tom søppelkasse er et nesten like godt signal om at ingen er hjemme. Om mulig, avtal med naboen at de hiver litt søppel i din dunk også, foreslår Bang. Andre gode råd er: 1. Gjør gjerne avtale med naboer slik at dere passer på hverandres boliger. Ved snøfall i påsken bør det måkes.

2. Viderekoble telefonen. Innbruddstyver ringer ofte for å sjekke om noen er hjemme.

3. Bruk tidsur på lamper og lys, slik at lys slås av og på. Du kan med fordel variere dette noe, slik at lysbildet i boligen forandrer seg i løpet av kvelden.

4. Ha FG-godkjente (FG = Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd) låser på ytterdører, og spesielt utsatte vinduer.

5. Monter gjerne alarm. Husk å forsikre deg om at også denne er FG-godkjent. Det er dokumentert at boliger med alarm er mindre utsatt for innbrudd enn boliger uten alarm.

6. Og i disse tider med sosiale medier; ikke flagg på Facebook eller andre steder at du er bortreist på ferie!

Ta bilder av verdier

Skulle du allikevel være uheldig å bli utsatt for innbrudd, vil det være til stor hjelp både for deg og forsikringsselskapet dersom du har god oversikt over verdiene dine. Før du reiser kan det være lurt å gjøre følgende: 1.Bruk et fotoapparat eller et videokamera og lag en oversikt over verdigjenstandene dine. 2. Ulike merkesystemer kan med fordel benyttes, det gjør gjenstandene mindre attraktive samtidig som sjansen for at du får de tilbake øker.3. Oppbevar de mest verdifulle gjenstandene i safe eller bankboks. Bildene eller videofilmen av verdiene dine bør du også lagre i safe eller bankboks. Alternativt kan du benytte deg av en av de mange web-tjenestene som finnes for lagring av digitalt fotomateriale.

(NTB)

Powered by Labrador CMS