Jobb-i-fritiden.gif
Jobb-i-fritiden.gif

Nordmenn vil ha mer fritid

Nær åtte av ti norske arbeidstakere ønsker seg bedre balanse mellom jobb og fritid i år. Nær tre av fire mener de fikk mer å gjøre på jobben i året som gikk.

Publisert

Norske arbeidstakere får mer å gjøre i tider der resten av europeisk næringsliv sliter. Samtidig ønsker vi oss mer fritid. Det viser en arbeidsmarkedsundersøkelse gjennomført av Randstad.

74 prosent av norske arbeistakere mener de har fått mer å gjøre på jobben i år, mens hele 78 prosent ønsker seg en bedre balanse mellom arbeid og fritid. I ikke noe annet land i Europa er ønsket om bedre balanse i hverdagen sterkere enn i Norge, og det er bare i Sverige hvor en større andel mener de har fått mer å gjøre.

- Vi ser et tydelig skille mellom arbeidstakere i land som preges av krise og arbeidsledighet og arbeidstakere i land der næringslivet er mindre påvirket av harde tider. Der det er høy aktivitet og liten sjanse for oppsigelser er det naturlig at man drømmer om mer fritid, mens man i økonomier med lavere aktivitet, er mer opptatt av å holde på jobben sin, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad i en pressemelding.

I kriserammede Hellas har kun åtte prosent av arbeidstakerne fått mer å gjøre det siste året, og kun 14 prosent ønsker seg bedre balanse mellom arbeid og fritid. Tyrkia, Tyskland, Sveits og Sverige utmerker seg som land med arbeidsakere som har mye å gjøre og som ønsker seg en annen balanse i hverdagen.

- Selvom deler av norsk næringsliv merker de vanskelige tidene i Europa, ser det ikke ut som om norske arbeidstakere er særlig bekymret. I et næringsliv med høy aktivitet jobber vi mye, mens vi drømmer om mer fritid, sier Grana.