Bygg og anlegg 1 (Foto: Jan Tveita)
Bygg og anlegg 1 (Foto: Jan Tveita)

Variabel vekst i bemanningsbransjen

7,2 prosent vekst ble resultatet for bemanningsbransjen i fjor. Sterkeste vekstmotor er bygg og anlegg som løfter næringen, samtidig som en rekke andre yrkesområder sliter. Det viser ferske tall fra NHO Service.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Bransjestatistikken fra NHO viser at markedet for bemanningstjenester har vært ganske godt i 2012, bare slått av 2007 og 2008. Forskjellen fra tidligere år er at det er noen få yrkesområder som løfter bransjen. 8 av 13 yrkesområder viste tilbakegang.

Nedgang innen helse- Utviklingen 2011-12 er svært lik det vi så i 2010-11, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien.

Han er bekymret over at de tradisjonelle yrkesområdene for bemanningsbransjen opplever nedgang.

Dette gjelder blant annet helse og omsorg som solgte 7,4 prosent færre timer i 4. kvartal. IT opplevde en nedgang på 6,1 prosent og kontor og administrasjon hadde en nedgang på 3,7 prosent.

Opptur på MøreStørst vekst var opplevde Møre og Romsdal med 37 prosent, fulgt av Sogn og Fjordane med 23 prosent og Aust-Agder med 21 prosent.

Kaftigst tilbakegang hadde Finnmark med -19 prosent, Oppland med -15 prosent og Hedmark med-13,5 prosent.

- Det er verdt å merke seg at det er nedgang i 8 av 19 fylker, sier Hagelien.

Hentes fra utlandetProsentandelen av årsverk i Norge som ytes gjennom bemanningsbransjen ligger jevnt i overkant av 1 prosent og viser at bemanningsbransjen er et supplement til faste ansettelser hos kunden.

Veksten i volum kan i stor grad sees i sammenheng med mangelen på arbeidskraft i Norge. Mange av arbeidstakerne i bransjen hentes fra utlandet for å fylle behov hvor man ikke finner kvalifisert norsk arbeidskraft.

Regelverket for innleie- Vi er glad for å se at usikkerheten rundt nytt regelverk for innleie ikke har hatt så stor innvirkning på bransjens utvikling i slutten av 2012 som fryktet, sier Hagelien.

I en situasjon hvor nytt regelverk ble iverksatt uten overgangsordning har det vært lagt et stort press på administrasjonen i bemanningsbedriftene og deres kunder. Svært mange kontrakter er reforhandlet.

- Heldigvis ser det ut som dette har fungert ganske greit. Utfordringen er nå utallige tolkningsspørsmål som kommer opp ved gjennomføring av likebehandlingsprinsippet.

For mange ville det nok være betydelig bedre å kunne forholde seg til tariffavtaler innen området enn å skulle endre ansattes rettigheter for hver gang de skulle skifte oppdrag.

- De verste utslagene får det for de tariffbundne bemanningsbedrifter som både skal forholde seg til tariffavtalen sin og drive likebehandling i forhold til kundens forhold. Dette bør løses snarest, da dette er en uholdbar situasjon for virksomhetene det gjelder, sier Hagelien.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
+47 469 41 000
[email protected]