Syk-på-jobb.jpg
Syk-på-jobb.jpg

Slik smitter du kontoret på fire timer

Høysesongen for influensa og forkjølelse har for alvor satt inn. En ny studie viser at en eneste person kan smitte hele kontoret på en halv arbeidsdag.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

En studie fra universitetet i Arizona viser at dersom en person kommer syk på jobben en morgen, vil omtrent halvparten av alle felles flater være smittet allerede ved lunsjtider. Det melder nettstedet til HMS Magasinet.

Forskerne gjennomførte et eksperiment ved et kontor der 80 personer arbeidet. De ansatte fikk noen dråper vann på hendene da arbeidsdagen startet, utenom én person som fikk en dråpe som inneholdt et kunstig virus som lignet på forkjølelses-, influensa- og magevirus. De ansatte ble deretter oppfordret til å arbeide som vanlig hele dagen.

Etter fire timer undersøkte forskerne ulike kontorflater og de ansatte. Det viste seg at mer enn halvparten av fellesarealene på kontoret, for eksempel dørhåndtak, kopimaskin og kjøleskap, var infisert med minst ett av de ulike virusene. De ansatte var blitt smittet i like stor grad. Håndtaket på kaffetrakteren, telefonen, pc-en og bordflaten var andre store smittesteder.

Ifølge forskerne kan risikoen for å bli smittet bli redusert med 80 prosent dersom de ansatte vasker hendene eller bruker håndsprit. Et annet godt råd er å bli hjemme når sykdommen slår til.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
+47 469 41 000
[email protected]