Kiwi Linnerud

Dårlig kunnskap om egen stilling

24,9 prosent av nordmenn uten utdannelse utover grunnskolen har ingen eller dårlig kjennskap til sin egen stillingsbeskrivelse. Dette viser tall i en undersøkelse gjennomført av InFact for bemanningsselskapet Xtra personell.

Publisert

Illustrasjonsfoto: JanTveita

Foruten å være et problem blant nordmenn med lav utdannelse, viser Xtra personells årlige arbeidslivundersøkelse at manglende kunnskap om egen stilling er spesielt vanlig blant ansatte innen handel og kontor.

Forventninger

Hele 16 prosent av de spurte har ikke en nøyaktig beskrivelse av hva jobben deres går ut på, og hva som forventes av dem.

- Dette var ikke hyggelige tall. For å utføre en god jobb er alle ansatte avhengig av at arbeidsgiver er klar og tydelig i forhold til hva stillingen innebærer og hva bedriften forventer av den ansatte, sier Kristian Fæste i Xtra personell i en pressemelding.

Utydelige mål

Uten stillingsbeskrivelse er det betraktelig vanskeligere sette mål for den enkelte ansatte, og måle personens utvikling.

- Den ansatte kan ikke gjette seg til hva sjefen krever. Utydelige ledere med bevegelige mål kan være årsak til at ansattes utvikling stagnerer.

Flest kvinner

Generelt sett mangler så mange som 1 av 10 nordmenn stillingsbeskrivelse, men undersøkelsen viser at det er en skjev fordeling kjønnsmessig, ettersom12,3 prosent av norske kvinner ikke har fått mottatt stillingsbeskrivelse, mot 6,8 prosent av menn.

Enklere rekruttering

Bedrifter som opererer uten eller med få stillingsbeskrivelser står i fare for å foreta dårlige ansettelser, ettersom den aktuelle kandidaten kanskje ikke passer overens i forhold til hva stillingen innebærer.

- Med en oppgaveorientert og personorientert stillingsbeskrivelse blir det enklere å finne frem til den kandidaten som er best egnet for stillingen, sier Fæste.

Flest eldre uten stillingsbeskrivelse

Skiller man ut aldersgruppene viser undersøkelsen at andelen som ikke har stillingsbeskrivelse er høyest blant de over 60 år. Her mangler hele 15,6 prosent en beskrivelse av stillingen går ut på, noe som kan forklares med at stillingsbeskrivelser var mindre utbredt når denne aldersgruppen gikk inn i arbeidslivet.

- Det er positivt at stadig flere unge arbeidstagere har stillingsbeskrivelser. Det viser at vi beveger oss i riktig retning, men undersøkelsen bekrefter at vi fortsatt har et stykke igjen før målet er nådd, sier Fæste.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av InFact den 19.-21. oktober 2010 og 1013 mennesker ble spurt over telefon.

Får du ikke Personal og Ledelse i posten? Ikke fortvil, bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

"
Powered by Labrador CMS