Innvandrer-og-leder-2.jpg

Innvandrere blir ikke ledere

Over halvparten av norske bedriftsledere sier at det som hindrer innvandrere i å bli ledere er at de helst rekrutterer norske likemenn. Mange er dessuten likegyldige til hvorvidt innvandrere får lederstillinger i Norge.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Det viser en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 983 ledere og 1231 arbeidstakere uten lederstilling. Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

1 av 10 personer bosatt i Norge har i dag innvandrerbakgrunn. I 2060 kan andelen være nærmere 3 av 10 i følge Statistisk sentralbyrå.

Mange svensker

Tall fra undersøkelsen viser at kun 3 prosent av norske arbeidstakere har en leder med innvandrerbakgrunn – og 29 prosent av disse sier lederen er svensk. De største innvandrergruppene i Norge kommer fra Polen og Pakistan.

- Til tross for at arbeidsmarkedet i Norge internasjonaliseres gjenspeiler ikke dette forholdet innvandrere i lederstillinger. Ut i fra undersøkelsen kan det virke som om en del norske ledere ikke klarer å forholde seg til at de rekrutterer fra et flerkulturelt samfunn. Da kan jeg love at de går glipp av mye verdifull kompetanse, sier Per Bergerud, adm. direktør i Proffice.

- Fra integreringsteori til -praksis

Hele 1 av 3 leder sier de er likegyldige til hvorvidt vi burde ha flere innvandrere med lederstilling i Norge. Et flertall tror at årsaken til at få innvandrere hevder seg i lederposisjoner skyldes språkproblemer, mens halvparten tror det skyldes at norske ledere helst rekrutterer andre norske ledere. Kun 14 prosent mener det skyldes for dårlig faglig kompetanse.

- Det er et paradoks at norske ledere på den ene siden kvier seg for å rekruttere innvandrer-kolleger, men samtidig sier 8 av 10 at vi ikke er flinke nok til å utnytte arbeidskraften som er i landet i dag fordi vi ikke er flinke nok på tilrettelegging og integrering. Vi må bort fra politisk korrekt integreringsteori til integreringspraksis, sier Bergerud.

Yngre mest irriterte over dårlig norsk

Undersøkelsen viser også at 64 prosent av norske ledere i jobbsituasjon har irritert seg over innvandrere som ikke snakker godt norsk. Yngre ledere under 35 år irriterer seg mest.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS