Lege med stetoskop

Ulik lederstil på sykehusene

Både leger og sykepleiere kan bli avdelingsledere på noske sykehus. Men de utfører lederoppgaver på ulikt vis, viser ny doktorgradsstudie.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Monica Skjøld Johansen har i sitt doktorgradsprosjekt ved Handelshøyskolen BI gjennomført en omfattende studie av hvordan leger og sykepleiere oppfatter lederrollen, og hvordan de i praksis utøver lederoppgaven.

Sykepleiere mer formell utdannelse

Ledelsesforskeren finner at sykepleierne oftere har mer formell lederutdannelse enn legene. Til gjengjeld har legene lengre fartstid og erfaring fra helsevesenet før de går inn i lederjobbene.

Leger blir ledere etter erfaring

Sykepleiere velger ledelse som karrierevei istedenfor en karriere i klinikken, mens legene først blir ledere etter mange års erfaring fra klinikken, og etter at de har spesialisert seg. Prinsippet om best blant likemenn står sterkt i hevd hos legene. I praksis betyr det at legene først blir ledere når de er enere innenfor sitt fagfelt.

Sykepleierlederne bruker i gjennomsnitt 38 timer i uken på administrative oppgaver, mens legelederne bruker 27 timer. Legene bruker i tillegg i gjennomsnitt 20 timer i uken på kliniskarbeid.

Det betyr at legene jobber nærmere 50 timer i uken, mens sykepleierne har nærmere ti timers kortere arbeidsuke.

Powered by Labrador CMS