colourbox_senior_pc.jpg

Holder bedre på seniorene enn danskene

Det er en høyere andel seniorer i arbeid i Norge, enn det er i Danmark. Også svenskene er bedre til å holde på seniorene enn danskene.

Publisert

Danmark er nemlig det landet i Skandinavia som er dårligst til å holde på de eldre arbeidstakere, skriver det danske nettestedet ÆldreSagen.dk.

Nettstedet viser til en fersk undersøkelse som Danmarks Statistik har gjort for avisene Nordjyske og Fyns Stiftstidende.

Bedre på seniorordninger

En vesentlig årsak til at Danmark ligger etter Norge og Sverige, skal ifølge de to avisene være at danske virksomheter er for dårlige til å tilby seniorordninger.

Noen slike ordninger som får danskene til å bli lenger i jobben skal være kortere arbeidstid, nye arbeidsoppgaver og mer fleksible arbeidstider. Men dette er altså ikke nok.

SSP og IA viktig

Ifølge ÆldreSagen er Norges Senter for seniorpolitikk (SSP) og avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) noen av grunnene til at det står bedre til her enn i Danmark.

Om Sverige skriver nettstedet at landet siden 1970-tallet har hatt en lovgivning som pålegger "sist inn, først ut"-prinsippet ved oppsigelser, dog med visse unntak. Og da pensjonssystemet ble endret i 1999, skal Sverige skal da ha blitt det OECD-landet hvor det å arbeide etter fylte 61 år ga størst utbytte.

Individuelle avtaler mest effektivt

Konsulent Karl Henrik Baum i Ældre Sagen Erhverv sier at veldig mange ønsker å fortsette i arbeid etter fylte 50 år, dersom de får tilrettelagt arbeidet bedre, og om de får tilbakemelding på at de er verdsatt.

- Det handler mer om et godt arbeidsmiljø og anerkjennelse fra ledelsen, enn høyere lønn, sier han.

Baum mener det er mer effektivt å inngå individuelle avtaler enn kollektive med de ansatte, for å få dem til å bli i jobben.

(Kilde: Senter for seniorpolitikk)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS