Måler helsen med målebånd

Karolinska Institutet i Stockholm bruker 5 000 måleband og en nyutviklet arbeidsmiljøtest for å måle medarbeidernes helse.

Publisert

Forskere ved Karolinska Institutet har utviklet en internettbasert spørreundersøkelse, webb-QPS, som skal måle arbeidsmiljøet.

I en omfattende ny undersøkelse kombinerer de teknikken med utsendelse av 5 000 målebånd, for å finne koblinger mellom helse og arbeidsmiljø.

Koblingen er ikke så merkelig som den kanskje kan virke. Midjemålet gir, til forskjell fra kroppsvekten, en bra indikasjon på risikoen for å få diabetes eller hjerte-karsykdommer. Det er grunnen til at deltagerne i det nye forskningsprosjektet - 5 000 ansatte ved Karolinska Universitetssykehuset - kommer til å få hvert sitt målebånd i posten.

Webb-QPS spørreundersøkelsen skal gi kunnskap om ansattes syn på ledelse, arbeidsmiljø og vurdering av egen helse. Det skal gi forskerne god kjennskap til faktorer i arbeidsmiljøet som kan medføre helserisiko.

Spørreundersøkelsen er dynamisk. Det vil si at spørsmålene i undersøkelsen endres individuelt, på bakgrunn av den enkeltes svarmønster. Når spørreundersøkelsen er ferdig utfylt får medarbeideren umiddelbart en skreddersydd tilbakemelding, og får tilbud om ulike støttetiltak - som for eksempel treningsveiledning eller stresshåndtering.

Powered by Labrador CMS