Seniorer i arbeid

\"Eldre\" arbeidstakere blir stadig eldre

54 år er grensen for å bli regnet som "eldre" av arbeidslivets ledere, og denne grensen har beveget seg merkbart oppover de siste årene. To av tre ledere mener dessuten at arbeidstakere i 50-årsalderen er mer ettertraktet i dag enn for fem-seks år siden.

Publisert

Lederes holdninger til eldre arbeidstakere kommer fram i undersøkelsen Norsk Seniorpolitisk Barometer, som Synovate (tidligere MMI) har utført på opdrag for Senter for seniorpolitikk. Resultatene ble offentliggjort onsdag.

Les også: Råd til seniorer som vil jobbe

Undersøkelsen fra Synovate er gjennomført årlig siden 2003, for å avlese holdninger på det seniorpolitiske området, og hvordan de endrer seg over tid.

" Arbeidstakere og ledereDet seniorpolitiske barometeret består av to deler: Den ene tar for seg arbeidstakeres holdninger og synspunkter når det gjelder seniorer i arbeidslivet. Den andre delen er en tilsvarende måling hos ledere.

Les også: Mangler seniorstrategi

Synovate har spurt ledere eller deres stedfortredere i 600 bedrifter med 10 eller flere ansatte, og dessuten et landsrepresentativt utvalg av ledere eller stedfortredere i 150 offentlige etater innen stat og kommune.

" Stadig eldre "eldre"Undersøkelsen viser at det å være "eldre" i arbeidslivet slett ikke er noe entydig eller statisk. Når gjennomsnittet mener at 54 år er alderen som kvalifiserer til et slikt stempel, er det ett år høyere enn i 2005 og 2006 og to år høyere enn i 2004.

Med andre ord: Man må stadig bli eldre for å være "eldre".

Likevel setter lederne grensen lavere enn vanlige arbeidstakere som mener at grensen går ved 57 år.

Ledere i servicenæringen mener grensen går ved 52 år, mens ledere i det offentlige mener man må bli 56 år før man er "eldre".

Positivt seniorsynUndersøkelsen fra Synnovate MMI viser at ledere generelt har et positivt syn på arbeidstakere som har levd en stund.

75 prosent erklærer seg helt enig i påstanden om at arbeidstakere over 50 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som de under 50 år. Ytterligere 18 prosent sier seg delvis enig i dette utsagnet.

Og 41 prosent sier seg helt enig i påstanden om at mange 70-åringer kan yte like mye i jobb som folk som er 10-15 år yngre. 26 prosent er delvis enig.

Det er dessuten et nokså massivt flertall som mener at ansatte i virksomheten har like gode muligheter som yngre til å lære noe nytt og til å få nye arbeidsoppgaver hvis de ønsker det.

Mer ettertraktetMålingene i det seniorpolitiske baromteret tyder på at eldre arbeidstakere i stigende grad regnes som ettertreaktet i arbeidslivet. 68 prosent av lederne sier de har inntrykk av at 50-åringer er mer etterspurt i dag enn for fem-seks år siden.

De fleste mener det skyldes mangel på arbeidskraft. Men over halvparten begrunner også svaret med at at 50-åringene er produktive og nyttige.

Langsom holdningsendring- Sakte, men sikkert ser vi at den positive holdningen til seniorer øker både i befolkningen og blant arbeidslivets ledere, sier direktør Erik Dalen i Synovate MMI til seniorpolitikk.no.

Han tror ikke dette vil endre seg i nær fremtid heller.

- Med de avgangsratene som vi kan se for oss som følge av den demografiske utviklingen, er det lite sannsynlig at seniorenes attraktivitet skal avta, sier Erik Dalen.

"
Powered by Labrador CMS