Personal og Ledelse 2/2021 er ute nå

Temaet i denne utgaven er rekruttering.

Publisert

I løpet av den tiden vi har jobbet med ulike innfallsvinkler til spesialsidene våre, har vi i stor grad opplevd at eksperter og rådgivere mener pandemien har vært med på å gi oss en skikkelig lærepenge.

Denne gang ikke bare i form av en smekk på fingrene, eller et spark bak, men også med det positive fortegnet pluss i margen. De som har holdt i ledelsen gjennom koronatiden, er kommet styrket ut.

Det vi forsøker å hjelpe til med denne gang er hvordan du kan dra nytte av denne nyervervede kompetansen, hva det er viktig å se etter, hvordan prosessene har endret og forbedret seg, og ikke minst hvordan du selv gjør arbeidsplassen attraktiv for nye medarbeidere. Det er tross alt der svaret ligger

Dette kan du lese om i nyeste Personal og Ledelse:

Tema: Rekruttering

Postpandemi:

– Digitaliseringen vil gi oss nye, fysiske møter

– Vi må forstå digitaliseringens begrensninger for å kunne utnytte dens muligheter. Ansettelser handler om å knytte bånd mellom kandidater og arbeidsplass, og vi må håndtere hvordan det digitale hemmer og fremmer dette.

Arbeidsplassen:

– Har du husket å bygge merkevaren?

Det er mulig å jobbe virkelig mye og intenst med å få tak i de beste hodene. Men det hjelper lite hvis arbeidsplassen i seg selv ikke er attraktiv nok.

Prosessplanlegging:

Rekrutter en leder, ikke en sjef

En leder kom til meg med et problem: de ansatte var blitt for flinke! Han fryktet at han ikke lenger ville klare å forbli beste fagperson på topp. Samtidig var resultatene i virksomheten dårlige, til tross for at fag-kompetansen blant de ansatte aldri hadde vært høyere.

Aktuelt:

Flere virksomheter vil øke antall ansatte

Ny undersøkelse viser at tre av ti virksomheter har planer om å øke antall ansatte de neste to-tre årene.

Lederkompetanse:

Rekruttering nesten uten filter

Du kjenner til mange av dine egne holdninger og sannheter. Men hva med dem du ikke kjenner til? De utgjør likevel en del av det filteret du bruker når du skal veilede en kandidat gjennom en ansettelsesprosess. Helt uten at du vet det. Nå mener rekrutteringsekspert at mye av filteret er redusert – takket være pandemien.

Referansene:

– Leter etter det som kandidatene ikke mestret

Rekrutteringslederen i Jefferson Wells, Charlotte Hageberg, har tre mål: Unngå feilansettelser, finne den perfekte kandidaten – og lete etter referansene som ikke står på CV’en.

Rekrutteringsdagen 2021:

Egnethet – hva er det?

I veldig mange år rekrutterte Politihøgskolen studenter basert på «personlig egnethet» som et av de viktigste kriteriene. Men svært få av dem som hadde ansvaret for opptakene visste eller var enige om hva egnethet egentlig innebar.

Endringsledelse:

– Gratulerer med svart belte

Hodejeger Ivar Ødegaard i Solér Executive har en tydelig beskjed til alle som har ledet seg selv og andre mennesker gjennom pandemien: Gratulerer – dere har skaffet dere en ny master på rekordtid.

Styringsretten:

Slik kan skifte av personell foregå på rett måte

Næringslivet må til enhver tid tilpasse seg markeds- og konkurransesituasjonen de står i. I en tid da den teknologiske utvikling er akselererende, stilles det krav til ledere og ansatte at de evner å følge med på hva som kreves. Det er en kontinuerlig og vedvarende omstilling. Det er en leders ansvar til enhver tid å sikre seg «riktig» kompetanse. Det må ofte skje ved skifte av personell.

Du vet hva som gjelder når du bor i Norge

LEDERARTIKKEL: «Det skal noe til å gjøre alle til lags. Det vil si; faktisk er det helt umulig. Ikke bare er det stor forskjell på by og land, men det er omfattende ulikheter også innenfor samme by eller kommune.»

Inspiratoren som bekjemper ensomhet med varm teknologi

Karen Dolva er medgründer og daglig leder i it-selskapet No Isolation. For den innovative teknologien hun og hennes medarbeiderne har skapt i denne bedriften, har hun flere ganger blitt kåret til årets innovatør og gründer i Norge. I 2020 førte innsatsen henne inn på BBC 100 Women – lista over de 100 mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner fra hele verden.

Perspektiv:

Livets gode byggesteiner

Livet er en sang vi ikke kan, skriver Kari Bremnes. Det er en befriende setning som minner oss på at ikke alt kan planlegges her i livet. Kanskje nettopp derfor skal vi lytte mer til de tonene vi nynner på. Både når vi har det bra og når vi har en mørkere tone i oss. Det kan være den innerste klangen vi trenger for å ta gode og riktige valg for oss selv. I arbeidslivet og i livet øvrig.
Av Nordis Vik Olausson, leder i næringsliv og idrett

Slik kan HR hjelpe seniorene

Seks av ti virksomheter følger ikke med i timen. Mange virksomheter mangler en strategi for å beholde og utvikle sine senior arbeidstakere.

Lønn og personvern:

Fri telefon som gave

Dersom fri telefon gis som gave innenfor beløpsgrensen, blir det helt uten skatteplikt for den ansatte, og arbeidsgiver sparer arbeidsgiveravgift. Men er det utelukkende positivt?

HR-teknologi:

Full fart i rekrutteringen med kunstig intelligens

Rekruttering er nå blant toppen av HR-teknologiområdene med størst inntog av kunstige intelligens. I et marked der rekruttering blir stadig mer komplisert og det å finne de rette kandidatene stadig vanskeligere, blir teknologi et av de viktigste svarene.

Advokat Nils H. Storeng svarer

  • Oppsigelsesfrist i permitteringsperiode
  • AAP: Avkorting krone for krone ved sluttpakke
  • Ny arbeidsgiver mistet kontrakter – nå står jeg yten jobb
  • Kan vi suspendere en arbeidstaker i oppsigelsestiden?
  • Er det greit å drøye søksmålet til jeg er fylt 62 år?

Psykologene:

Sånn er du – som leder

Personlighet har fått økt oppmerksomhet etter at podkasten «Sånn er du» med Harald Eia og Nils Brenna i NRK får kjendiser til å ta en personlighetstest og fortelle om seg selv i lys av denne. Vi ser at podkasten har fått enda flere til å bli nysgjerrig på sin egen personlighet og hvordan den påvirker tanker, følelser og handlinger. I jobblivet, så vel som livet ellers. Det er vi glade for!

Faste sider

Aktuelt
Flere sider med bransjenyheter, tips og råd.

HR-guiden
Nyttige kontakter for deg som jobber med HR og ledelse.
Nettutgaven finner du her

Personal og Ledelse

Personal og Ledelse kommer ut 8 ganger årlig og er Norges ledende tidsskrift for ledere med personalansvar. Bladet gir lett forståelig fagstoff, aktuelle temaer, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

Bestill abonnement


Last ned enkeltsider eller hele bladet

Powered by Labrador CMS