Grønne-planter-på-kontoret-
Grønne-planter-på-kontoret-

10 planter som renser luften på kontoret

Grønne planter på kontoret skaper et godt og trivelig miljø. De er med på å dempe støy og holder luftfuktigheten på et behagelig nivå. I tillegg er mange planter med på å rense luften. Her får du NASA sin toppliste over nyttige planter på kontoret.

Publisert Sist oppdatert

(Ill.foto: Colourbox)

Grønne planter på kontoret skaper et godt og trivelig miljø. De er med på å dempe støy og holder luftfuktigheten på et behagelig nivå. I tillegg er mange planter med på å rense luften.

Stressende hverdag

En del opplever arbeidsdagen i et kontorlandskap som stressende. Støy og dårlig luft svekker konsentrasjonen og kan gi helseplager som hodepine og trøtthet.

Inneklimaet på mange arbeidsplasser er preget av tørr luft, støv og forurensing. Redningen kan være grønne planter som renser lufta for C02 og flyktige organiske gasser, tilfører luftfuktighet, og pynter opp sterile kontorlokaler.

Resultatet er gladere medarbeidere som opplever større velvære på jobben, er mer effektive og mindre syke.

Planter har ulike egenskaper

Ekspert på grønne planter hos Mester Grønn, Kari Brekke, sier i en pressemelding at det ikke er uten betydning hvilken type plante du velger til kontoret. Plantene har nemlig ulike egenskaper.

– Kraftigere planter med større stamme absorberer mer CO2 enn mindre planter. I tillegg er enkelte planter som orkidéer og sukkulenter nattaktive. Det betyr at de omdanner CO2 til oksygen om natta.

Ti på topp -grønne planter

NASA har laget en ti-på-topp- liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, stell og vedlikehold. Du trenger ikke å ha "grønne fingre" for å få frodige planter. Kunsten er å spare litt på vanningen i vinterhalvåret.

Sverdbregne (Nephrolepis exalta) er en god luftfukter, og en meget god luftrenser, spesielt av formaldehyd. Krever mye vanning og bør dusjes ofte. Må ikke tøke ut.

Grønnrenner (Chlorophytum comosum) fjerner formaldehyd fra luften. En lettstelt plante som tåler både sol og skygge. Liker å få en dusj.

Eføy (Hedera helix) er en klatreplante som er spesielt god til å fjerne formaldehyd fra luften. Bør plasseres lyst.

• Svigermors tunge (Sansevieria trifasciata) renser luften for flere av de flyktige organiske gassene. Kan plasseres i full sol. Vær gjerrig med vanningen.

• Arekapalme (Chrysalidocarpus lutescens) kalles også gul palme eller sommerfuglpalme. Den avgir store mengder fuktighet til lufta, og er den aller beste planten når det gjelder å rense luften generelt for giftgasser. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte. Gjødsles regelmessig unntatt om vinteren.

Draketre (Dracaena) er spesielt god til å rense luften for formaldehyd. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte.

• Paraplytre (Schefflera arboricola) er en god renser av formaldehyd. Lettstelt plante. Trives i halvskygge, dusjes ofte. Sparsom vanning om vinteren.

• Gummiplanten (Ficus elastica) er spesielt effektiv til å fjerne formaldehyd fra lufta. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.

• Bjørkefiken (Ficus benjamina) er en utmerket renser av formaldehyd. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.

• Fredslilje (Spathiphyllum) tilfører luftfuktighet, og renser luften for alkohol, aceton, tricloroetylen, benzen og formaldehyd. Jorden holdes jevnt fuktig i vekstperioden. Gjødsle regelmessig, men mindre om vinteren. Fredsliljen trives best i halvskygge.

(Kilde: Mestergrønn)