illustrasjon studenter.jpg

Må vi gi permisjon til videreutdanning?

En medarbeider ønsker å ta videreutdanning og spørsmålet er om hun har krav på permisjon i forbindelse med studiene. Kan vi nekte henne eller har hun krav på permisjon?

Publisert

Hei!

En av mine ansatte ønsker permisjon for å videreutdanne seg. Kan jeg som arbeidsgiver motsette meg slik permisjon dersom jeg ikke anser utdanningen som formålstjenlig for vår bedrift? Hvilken betydning har det at jeg mangler medarbeidere som kan utføre hennes arbeidsoppgaver i permisjonstiden?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Arbeidsmiljølovens § 12-11 regulerer arbeidstakeres adgang til permisjon som følge av utdanning. I utgangspunktet er dette en rett alle arbeidstakere har, men med visse begrensninger.

Bestemmelsen er ikke ment å være et alternativ til vanlig studieforløp, men et tilbud til de som etter noen år i yrkeslivet ønsker mer utdanning, og det er derfor satt krav til ansettelsesforholdets lengde. Det finnes imidlertid ingen nedre aldersgrense for hvem som kan søke utdanningspermisjon.

Rett til permisjon

Hovedregelen er at alle arbeidstakere som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har jobbet hos samme arbeidsgiver de siste to år, har krav på permisjon til utdanning i inntil tre år. Dersom arbeidstakeren ønsker å ta videreutdanning er det imidlertid et krav om at utdanningen må være yrkesrelatert.

Yrkesrelatert utdanning omfatter alle typer arbeidsrelevant etter- og videreutdanning som er omfattet av et organisert utdanningstilbud. Retten tilkommer alle arbeidstakere, uavhengig av alder, stillingsandel, tilsettingsform, type arbeidsgiver og størrelse på virksomhet.

I henhold til lovens forarbeider er det ikke et vilkår for utdanningspermisjon at utdanningen er relevant eller nødvendig i forhold til det arbeid som arbeidstakeren utfører i dag. Således er det mulig å ta permisjon for å utdanne seg til et helt annet yrke. Formålet med bestemmelsen er å møte behovet for økt kompetanse og økt omstillingsevne i arbeidslivet generelt, ikke først og fremst i den enkelte virksomhet.

Unntak

Arbeidstaker kan ikke kreve permisjon dersom det vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer. I henhold til lovens forarbeider vil dette bero på en konkret, helhetlig avveining av partenes interesser, hvor en rekke momenter vil være av betydning, herunder arbeidstakerens stilling, virksomhetens størrelse, permisjonens varighet, annet fravær i virksomheten og virksomhetens muligheter til å redusere ulempene.

Generelt forventes det at de fleste stillinger kan erstattes dersom arbeidstakeren varsler om sin rett til permisjon i god tid. Dersom arbeidstakeren ønsker å studere på deltid, forventes det at arbeidsgiver ansetter en ekstrahjelp/vikar eller foretar omrokkeringer internt. Generelt kreves det relativt mye for at arbeidsgiver skal få medhold i at permisjonen er til hinder for en forvarlig planlegging avdriften.

For ansatte i Forsvaret er det i forskrift gjort unntak for rett til utdanningspermisjon for alt personell i Forsvaret i den perioden personellet har plikttjeneste.

Varsel og tilbakemelding

Arbeidstaker som ønsker å bruke retten til utdanningspermisjon må skriftlig varsle arbeidsgiver om dette. Varselet skal inneholde opplysninger om utdanningens faglige innhold, varighet og eventuelt opptak.

Dersom det gjelder utdanning utover grunnskole eller videregående opplæring, må arbeidstaker begrunne at utdanningen er yrkesrelevant. Dersom arbeidstaker ønsker permisjon lengre enn seks måneder kan arbeidsgiver bruke inntil seks måneder på å behandle saken. Dette må arbeidstaker derfor ta i betraktning ved varsel om ønsket permisjon.

Arbeidsgiver som vil gjøre gjeldende at vilkårene for utdanningspermisjon ikke er oppfylt, skal snarest mulig og senest innen seks måneder skriftlig underrette arbeidstaker om dette.

Dette skal gi arbeidsgiver tilstrekkelig tid til om mulig å avhjelpe de problemer som permisjonen måtte medføre.

Dersom varslet permisjon er kortere enn seks måneder, skal slik underretning foreligge innen tre måneder etter at varsel er mottatt, men innen to måneder når varslet permisjon er kortere enn én måned. Arbeidsgiver skal fram til svar gis, på forespørsel orientere arbeidstaker om hva som gjøres for om mulig å legge til rette for permisjonen.

Tvisteløsning

Studiepermisjonsregelen håndheves av Arbeidstilsynet. Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om vilkårene for utdanningspermisjon, kan saken bringes inn for Tvisteløsningsnemnda.

Nemnda består av tre faste medlemmer i tillegg til to ekstra medlemmer som oppnevnes i hver enkelt sak og som har kunnskap om bransjen som saken berører. Nemnda vil da fatte et skriftlig vedtak i saken. Vedtaket kan ankes inn for de ordinære domstoler, som vil foreta en ny vurdering av saken.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS