COLOURBOX999551---økonomi-r.jpg

Hva sier loven om årlig lønnsvekst?

På grunn av dårlig økonomi tidligere har vi ikke hatt lønnsforhandlinger på to år. Nå går vi med overskudd og de ansattes fagforeninger krever at vi i dette lønnsoppgjøret må doble lønnsveksten.

Publisert

Hei

De ansattes fagforeninger krever at vi må doble lønnsveksten i år på grunn av lønnen ikke har vært justert på to år. Nå skal de sies at de ansatte var greie og gikk med på frivillig lønnstrekk i nesten ett år for å rette opp situasjonen. Men disse pengene har de fått utbetalt siden. Hva sier loven om årlig lønnsvekst?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Lønnsforhandlinger er et spennende, men også utfordrende område for mange ledere. Men her er det tydelig at dere har to gode faktorer; dere har samtaler med fagforeningene deres, og dere har fleksible arbeidstakere.

Lovverket har få regler om lønn. Etter arbeidsmiljøloven er det faktisk ikke en eneste regel om minstelønn. Det er kun et krav om at lønnen på starttidspunktet skal nevnes i den skriftlige arbeidsavtalen, se arbeidsmiljøloven § 14-6 (1) bokstav i.

Avtaler

I praksis betyr det at det enten er tariffavtalene eller den enkelte arbeidskontrakten som regulerer hva lønnen skal være. Jeg regner med at siden du ikke sier noe om det, så er det ikke noen tariffavtale som regulerer lønningene. Hadde det vært det, måtte lønnen vært justert i tråd med disse.

Det er veldig få arbeidstakere som har arbeidsavtaler som sier noe om lønnsvekst. Men er det en slik avtale, må den følges. Noe som er litt vanligere, er at bedriften tar inn et punkt om at lønningene skal forhandles om på bestemte tidspunkter. Det er da en plikt til å diskutere lønnen. Men det er ikke en plikt til å heve den.

Sparing

Det er derfor helt lovlig å si nei til økte lønninger. Dette kan dere begrunne i at økonomien er usikker, slik at nedgang i 2012 kan føre til at dere igjen får underskudd, og dere derfor heller vil bygge opp kapitalreserve. Det kan dere kalle oljefond-strategien: vi har penger, men vil ha noe i bakhånd.

Fare for streik

Det er alltids en fare for at de ansatte ikke liker dette noe særlig. Det har jeg forståelse for. De har vært fleksible, bidratt til bedriften via lønnstrekk (som strengt tatt er et rentefritt lån til bedriften), og lønningene har på grunn av inflasjon reelt sett blitt lavere. De har derfor et visst ønske om lønnsøkning. I verste tilfelle kan de ansatte sette seg på bakbeina og gå til streik. Det vil ramme produksjonen.

Bruk de tillitsvalgte

Jeg tror dere bør gi de ansattes tillitsvalgte et tøft valg. Kall dem inn til et møte. Informer om at bedriften setter pris på de ansattes medvirkning. Men informer samtidig om at de ansatte ikke har krav på økte lønninger. Og at situasjonen i økonomien gjør det usikkert om det er overskudd til neste år.

De tillitsvalgte må svare på hva de helst ønsker: Spare, slik at en kan unngå nedbemanninger om det blir underskudd fremover, eller satse på at alt går bra og øke lønningene nå. Da har dere gitt dem et valg, noe som er bedre enn et diktat.

Og ”skylden” for enten nedbemanning om et år eller fortsatt lave lønninger ligger delvis hos de tillitsvalgte. Dersom de tillitsvalgte nekter å gi et svar, må dere velge det dere selv mener er det beste for virksomheten og forklare det.

Har du spørsmål til vår nye spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS