Taler på en scene

Trivsel på talerstolen

Mange gruer seg for å holde taler, men det hjelper å være godt forberedt.

Publisert

Det å ta ordet og holde en tale i større forsamlinger er noe som mange gruer seg lenge for. Men noen ganger er du uansett nødt, enten du skal holde en presentasjon på jobben eller en tale til familiens konfirmant.

Trøsten er at hvis forarbeidet er bra, så kan resultatet aldri bli dårlig. Legg derfor ikke listen for høyt for deg selv.

Skriv ned talen og les fra manus hvis du har behov for det. Forbered deg godt. Øv deg på å holde talen mange ganger, og gjerne sammen med noen du er trygg på - og som kan gi deg konstruktive tilbakemeldinger på en positiv måte.

Tenk positivt

Forsøk å se for deg situasjonen på forhånd. Når du gruer deg er det lett å lage "krisebilder". Forsøk heller å lage positive bilder av hvordan det blir.

Tenk på hvordan du skal stå for at det skal være mest mulig behagelig for deg. Skal du for eksempel stå bak en stol (mange synes det er godt å ha noe å holde i/skjule seg litt bak). Plant føttene godt i gulvet. Stå i balanse. En avspent kropp og senkede skuldre er ikke lett å få til umiddelbart, men det hjelper deg å puste godt.

Skap trygghet

Hvis du har mulighet til det så gjør deg kjent i lokalene på forhånd. Det gir trygghet å ha vært i lokalet før. Gjør deg også kjent med eventuelt teknisk utstyr som skal brukes på forhånd. Eller forsikre deg om at det er andre tilstede som tar ansvaret for dette.

Gi deg selv ros

Etterpå: Tenk på hva du gjorde bra - ikke hva som ikke var bra. Ta ordet oftere. Det gir trening. Jo mer du har vært i slike situasjoner, jo bedre behersker du det. Et godt råd er å ta et kurs i taleteknikk, presentasjonsteknikk eller liknende. Det gir deg mulighet til å trene i trygge omgivelser.

Powered by Labrador CMS