HMS-ledelse
HMS-ledelse

Norske ledere gir ansatte stor frihet

Ny forskning viser at norske ledere skiller seg fra amerikanske ledere ved at de har en mykere lederstil. De gir få instrukser og mye frihet samtidig som de er opptatt av de ansattes ve og vel. Men norske ledere krever også resultater.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Berit Sund holder på med en doktorgrad ved Norges Handelshøyskole. Temaet handler om hvordan norske ledere praktiserer sitt lederskap melder forskning.no.

Stor frihet

Sund mener blant annet at norske ledere leder med silkehansker sammenlignet med ledere i USA.

– De gir sine medarbeidere mye frihet. Jeg ser i min forskning at norske ledere er genuint opptatte av velferden til sine medarbeidere, både på jobb og hjemme, forklarer Sund til forskning.no.

Hva er typisk norsk?

Men norske sjefer er ikke bare myke. De forventer resultater, og når det trengs, kan de være bestemte.

Målet til Sund sin forskning er å finne ut hva som egentlig er typisk norsk ledelse og om denne typen ledelse skiller seg fra ledelse i andre land og kulturer.

Involvering

Så langt har Sund funnet ut at norske ledere blant annet gir sine medarbeidere stor frihet til å utføre jobben slik de selv vil. De er også flinke til å involvere medarbeiderne i de fleste sidene ved arbeidsdagen og oppmuntrer dem til å lære gjennom prøving og feiling.

Fordelen ved å gi frihet er at disse lederne oppnår år fordeler som innovasjon, kunnskapsdeling og læring.

– Når ledere har et trygt og godt forhold til hver enkelt medarbeider, er det enklere å følge med på jobbutførelsen og gripe inn med støtte før små problemer blir store og uhåndterlige.

Lite aksept for alternative måter å lede

Sund frykter imidlertid at norsk lederstil har en skyggeside.

– Innen det norske ledelsesparadigmet synes det å finnes liten aksept for alternative måter å være leder og medarbeider på, sier Sund.

Les hele saken her.

"
Powered by Labrador CMS