(Ill.foto: Colourbox)
(Ill.foto: Colourbox)

Nordmenn like trygghetssøkende som finner

NYHET: Universum har kartlagt hva nordiske studenter verdsetter hos arbeidsgivere, og det viser seg at nordmenn nå er like trygghetssøkende som finner. På motsatt side av skalaen ligger danskene.

Publisert

Universum har spurt over 38 000 studenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland om hvilke arbeidsgivere de foretrekker, samt hva som kjennetegner attraktive arbeidsgivere rent generelt.

Listen over de mest attraktive arbeidsgiverne byr ikke på veldig mange overraskelser, med EY og PWC på topp blant økonomistudentene (hhv tredje og andreplass i Norge).

Store selskaper
De nordiske ingeniørstudentene fortrekker Microsoft, Rambøll og Sweco – virksomheter som også ligger i toppen i Norge. De nordiske IT-studentene drømmer seg til Google, Microsoft og IBM, som ikke er ulikt topplisten i Norge. Microsoft klatrer eller ligger stabilt på alle tre listene som kan skyldes at sterke brand ofte øker i attraktivitet i mer usikre tider.

- Den stabile posisjonen blant IT-studentene er vi stolte av. At vi i tillegg tiltrekker oss nye grupper med studenter som ønsker å jobbe hos oss, er et bevis på at Microsoft er en relevant arbeidsgiver på tvers av mange fagfelt. Det er interessant å se at vi klatrer på listene både for ingeniørstudentene og for økonomi- og businesstudentene. Det sier noe om hvilke refleksjoner studentene gjør seg rundt fremtiden i jobbmarkedet, sier Kristin Ruud, HR-direktør i Microsoft Norge.

- Den digitale omstillingen er i full gang, og vil skyte mye større fart i årene fremover. Jeg tror studentene har forstått at teknologibransjen og Microsoft har en sentral rolle i den omstillingen alle bransjer opplever nå. Teknologi er den nye oljen, og vi har vel aldri vært oppfattet som så relevant for samfunnsutviklingen som akkurat nå, sier Ruud

Trygghetssøkende nordmenn

Når vi ser nærmere på hva studentene verdsetter hos arbeidsgivere, er det tydelig at oljekrisen har satt sitt preg på preferansene.

En trygg arbeidsplass er blant de viktigste egenskapene for norske ingeniør- og IT-studenter, noe som også er gjeldende for våre finske naboer. Det er, imidlertid, på ingen måte like viktig for svenske studenter, og glimter fullstendig med sitt fravær på topp ti-listen over viktige egenskaper hos våre naboer i sør.

- Finland har opplevd en langvarig krise, og nå begynner vi nordmenn å kjenne dette på kroppen også, sier Carlo Duraturo fra Universum i Norge.

Statlige virksomheter

Det er dog en viss forskjell mellom nordmenn og finner. I Norge var det mange statlige og kommunale virksomheter som fikk en opptur på årets lister over de mest attraktive arbeidsgiverne. Den samme trenden ser man ikke i Finland.

- I Finland diskuteres det til dels massive kutt i offentlige budsjetter, og da er selv ikke statlige virksomheter trygge lenger, sier Duraturo.
- Vi er på ingen måte der i Norge, og de statlige virksomhetene opplever økt attraktivitet.

Koselige nordmenn, beinharde dansker

Den viktigste egenskapen hos arbeidsgivere, sett fra norske studenters ståsted, er imidlertid å være del av et godt arbeidsmiljø. Igjen er vi svært like de finske studentene, mens danskene og svenskene i større grad er ute etter en god karriere og høye lønninger.

- Man sier jo spøkefullt at danskene og svenskene er bedre på business enn oss nordmenn, og det gjenspeiler seg i stor grad i hva studentene er ute etter, sier Duraturo.

Nysgjerrig på rangeringslistene, klikk her: http://universumglobal.com/rankings/nordic/student/2016/business/

Powered by Labrador CMS