coach-leder_bredde_colourbox
coach-leder_bredde_colourbox

Overkvalifiserte mennesker går lei

Ledere overselger ofte jobben når de skal ansette nye folk. Risikoen er at du ansetter overkvalifiserte medarbeidere som fort går lei.

Publisert

Ill.foto: Colourcox

– Mange ledere beskriver ledige stillinger som mer interessante og attraktive enn de egentlig er. Da risikerer de at den som får jobben er overkvalifisert, sier fagsjef Helene Tronstad Moe i bemanningsselskapet Adecco.

Jakter på toppkvalifisert personell

Nyansettelsene sitter ikke like løst i norske bedrifter som før finanskrisen. Dermed stiger forventningene til de som skal få jobbene. Ledere jakter intenst på toppkvalifiserte medarbeidere.

– Det er lett å forstå at bedriftsledere vil ha tak i de beste medarbeiderne. Men søkeren med den høyeste utdannelsen og den lengste erfaringen er ikke nødvendigvis den rette for jobben, sier Moe, som har i psykologi som fag.

Fare for å bli skuffet

Dersom de daglige arbeidsoppgavene ikke står i stil med kravene til utdanning og erfaring, er faren stor for at den nye medarbeideren blir skuffet.

– Hvis folk opplever at de går ned både i ansvarsforhold og i faglige utfordringer, vil mange begynne å kjede seg. De blir lite stimulert og begynner å se seg om etter ny jobb igjen, sier fagsjefen i Adecco.

Slurver med stillingsbeskrivelsen

Hun mener mange arbeidsgivere kan takke seg selv hvis den nye medarbeideren er overkvalifisert.

– Faren for feilansettelser øker når man slurver med beskrivelsen av hva jobben går ut på, og heller ikke har klart for seg hvilke kvalifikasjoner og personlige egenskaper man faktisk er på jakt etter.

Ser seg blind på høy utdanning

Seniorrådgiver Torunn Riiser i Adecco Select har erfart at kombinasjonen av utdanning, erfaring , personlig egenskaper og kjemi, er det som fungerer best.

– Enkelte arbeidsgivere har en tendens til å se seg blinde på en mastergrad og en flott CV. Men det er viktig å huske på at den som ansettes både skal trives med arbeidsoppgavene og passe inn i et etablert arbeidsmiljø.

Sjekk forventningene

Et godt råd vil være å sjekke jobbsøkernes forventniger. Da kan overkvalifiserte søkere lukes ut.

– De som blir silt ut på denne måten, reagerer positivt. De setter pris på å få en ærlig tilbakemelding, sier Torunn Riiser.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS