COLOURBOX1083304---frustrer.jpg

Flaue ledere

2 av 3 ledere har vært flaue på vegne av andre møtedeltakere fordi de har utvist mangel på respekt for god møtekultur. De fleste ledere mener norsk møtekultur har blitt mindre formell som følge av sosiale medier og digitale verktøy.

Publisert

Ill.foto: Colourbox .

Både ledere og ansatte mener det er behov for felles retningslinjer for hva som er riktig møteetikette.

Inntoget av digitale hjelpemidler som smart-telefoner, laptops og nettbrett, samt fremveksten av sosiale medier, har endret både arbeidsmetoder og sosiale normer på arbeidsplassen.

Det viser en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 983 ledere og 1231 arbeidstakere uten lederstilling. Respondentene ble gjort oppmerksomme på at det var snakk om eksterne møter. Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

Frustrert

- Når 8 av 10 ledere mener møtekulturen har endret seg som følge av den digitale hverdagen byr det på visse utfordringer. Er det stuerent å svare på SMS i et møte? Å notere på laptop? Surfe på iPad? Det skaper mye frustrasjon når de digitale normene – og hva som er god møtekutyme – ikke er avklart, sier Per Bergerud, adm. direktør i bemanningsselskapet Proffice.

2 av 3 ledere svarer at de har blitt pinlig berørt av andres oppførsel under møter med eksterne virksomheter. Nesten like mange ansatte uten lederstillinger har opplevd pinlige situasjoner.

- Ikke lov å gå på do

Ser vi konkret på hva ledere mener er skikk og bruk i møter, mener 4 av 10 ledere at man aldri skal ha telefonen liggende på møtebordet. 6 av 10 mener at det å svare på SMS i møte er uakseptabelt, mens 1 av 4 ikke ville likt at noen unnskyldte seg med et toalettbesøk.

1 av 10 ledere synes derimot at det er greit at man av og til surfer på nettet, når man selv ikke har en aktiv rolle i møtet.

- Vi ser at det ikke unaturlig er store forskjeller mellom de ulike aldersgruppene på dette temaet. Jo yngre både ledere og arbeidstakere er, dess mer åpen er man for uformell oppførsel i møtene. Men uansett har det tvunget seg frem et behov for felles retningslinjer for hvordan man skal oppføre seg i møter. På landsbasis mener 8 av 10 ledere og like mange yrkesaktive ikke-ledere at dette er nødvendig, sier Per Bergerud.

For lange og for mange møter

Proffices undersøkelse viser også at mange ledere mener de har for mange og for lange møter – samt at de er ineffektive. Ledere i offentlige bedrifter mener i større grad enn ledere i private at de har for mange møter.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS