siriskyttemyrtalehelopen1.jpg

Bli kvitt taleskrekken

Blir du vettskremt bare ved tanken på at du skal ta ordet i forsamlinger? Her får du tipsene for hvordan du kvitter deg med skrekken og taler med stil og tyngde.

Publisert

Siri Skyttemyr er ekspert på talefobier. Her får du hennes råd til hvordan du blir kvitt taleskrekken.

– En av de største fobier blant folk er angsten for å ta ordet i forsamlinger, sier taleskrekkeksperten Siri Skyttemyr. Til daglig driver hun selskapet Talehjelperen i Arendal og hjelper personer som sliter med taleskrekk.

Taleangsten kan bli så ille at noen takker nei til en spennende karriere.

– En av mine kursdeltakere vurderte å omskolere seg fordi hun følte hun ikke kom til å takle det å snakke til mange mennesker samtidig. Hun mente at yrkesvalget hennes var riktig, men fordi jobben innebar å tale, ble et kurs i taleskrekk siste utvei for henne.

Skambelagt tema blant ledere

Selv om utviklingen har dreid i retning av at stadig flere får trent seg på å snakke i forsamlinger, er det likevel mangel på skikkelig opplæring for de som ønsker å bli dyktige talere.

– Det å ha taleskrekk er fortsatt skambelagt. Særlig blant ledere i bedrifter. Det forventes automatisk at du kan tale siden du er leder, men slik er det nødvendigvis ikke, sier hun.

Selv startet interessen for det å tale i forsamlinger da hun skulle legge frem et prosjekt på videregående skole. Angsten slo ned som lyn fra klar himmel og utviklet seg til en fobi som i mange år styrte hennes valg av utdanning og yrke. Flere år senere fikk Skyttemyr tak i en bok om temaet. Hun lærte seg å overvinne frykten, skammen og flauheten over å snakke til mange.

Det endte med at Skyttemyr startet sitt eget selskap. De siste to årene har hun jobbet fulltid med å kurere taleskrekk. Over 1000 personer landet rundt har fått hjelp så langt.

– Jeg tror mange arbeidstakere ikke får brukt sitt potensial maksimalt, nettopp fordi de kvier seg for å tale. Dermed får de ikke delt sin kunnskap med andre, sier hun.

Les også: Tal med tyngde - Personal og Ledelses lille taleskole

Viktig for karrieren

Det kan være vanskelig å innrømme ovenfor kollegaene at du lider av taleskrekk Det er mye enklere, og mye mer akseptert, å si at du lider av flyskrekk. Det å takle biten med å snakke i forsamlinger er ofte en forutsetning for å gjøre karriere.

– En del ledere som sliter med dette sier ofte at ”ingen ville nok ha trodd dette om meg”. Det skyldes at mange mennesker er flinke til å lide seg videre. Det krever masse energi som med fordel kunne vært brukt til noe mer nyttig, sier hun.

Dårlige erfaringer må avlæres

Har du opplevd å stå foran et publikum og fått panikk med dertil påfølgende hjertebank, pusteproblemer og svettetokter? I så fall er det en sjanse for at kroppen stritter imot ved neste korsvei. Løsningen er å gi deg selv gradvis større utfordringer.

– Kroppen settes i alarmberedskap og gjør seg klar til ”kjemp eller frykt”. Det viktigste er å avlære kroppen å reagere med frykt. En effektiv måte å gjøre det på er å trene i ufarlige settinger, sier Skyttemyr.

Slik skriver du en god tale

Taleeksperten mener du kan lære av hvordan journalister legger opp en nyhetssak eller reportasje. Lag en god overskrift som beskriver saken. Følg opp med en kort innledning som interessevekker - det er her du hugger tak i tilhørerne. Deretter holder du hele innlegget og avrunder saken. Vis til sikre kilder, forskning eller andre ekspertuttalelser.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS