Aase Thuestad er leder for Dfind Consulting. (foto: Christian Børresen)

Suksess med rekruttering av kvinner innen IT

IT-bransjen har gjennom flere år hatt rykte på seg for å være svært mannsdominert. Likevel er det noen som går mot strømmen. Dfind Consulting sin avdeling i Kristiansand har i løpet av sitt første halvår i drift klart å rekruttere over 60 % kvinner. Leder Aase Thuestad mener det er flere grunner til dette resultatet.

Publisert

- Kvinner i IT-markedet er vant til at det er mannsdominert, og ha flest mannlige kolleger. Da er det nok ekstra positivt å starte hos oss når det allerede er mange kvinner som jobber her. I og med at vi har hatt fokus på utfordringen fra første dag har det nok vært et pluss for tech-kvinnene som har vurdert å jobbe for oss. I tillegg vil jeg anta at det er positivt at jeg selv er kvinne, sier Thuestad, som har lang erfaring i rekrutteringsbransjen gjennom Randstad-selskapet Dfind.

Randstad sin undersøkelse, Randstad Employer Brand Research, peker på at nettopp kvinner i IT-bransjen er den gruppen arbeidstakere som bytter jobb raskest.

Bransjeproblem

IT-bransjen har gjennom årene fått et rykte for å være både mannsdominert og nerdete, ikke helt uten grunn. Thuestad mener dette er en utfordring som det er viktig å være klar over, og ønsker å jobbe for både inkludering og mangfold, og tror også dette er med på å heve både kvaliteten på leveransen samt fornøydhetsgrad blant kunder og konsulenter.

- Til tross for en jevn økning av kvinner til IT-studiene de siste 5 årene er det fortsatt et mannsdominert marked. Siden det finnes færre kvinner, er det enda flere som ønsker seg kvinner og deres kompetanse til sitt arbeidsmiljø. Dette medfører at denne gruppen blir ekstra attraktive. Gode lønnstilbud, tilleggsgoder, miljøskifte, og nytt tech miljø er nok med å påvirke den hurtige takten på jobbskifte, sier Thuestad og legger til at IT-bransjen generelt også preges av hurtigere skifter av arbeidsgiver enn resten av arbeidsmarkedet.

- Vi har fokus på at våre ansatte skal bli hos oss og trives hos oss over tid, uansett om du er mann eller kvinne. Vi skal være en konkurransedyktig arbeidsgiver, og ikke minst skape et godt arbeidsmiljø hvor man trives. Jeg har troen på åpen og inkluderende arbeidsmiljø og ledelse, og involverer konsulentene i så mye som mulig, fortsetter hun.

STEM

- Tall fra samordnet opptak i 2018 viser at antall førstegangssøkende jenter har steget fra 16% til 24% de fem siste årene. Jeg tror vi kommer til å se en stadig økning i dette tallet, tillegg til at vi kommer til å se en generell økning i antall studerende innen STEM-fagene, sier rekrutterer Janne Kristiansen i Dfind som deler Thuestads syn på kvinners plass i teknologibransjen, og mener at IT-medarbeiderens utvikling fra serverrom til å bli en integrert del av forretningen er en viktig faktor i forhold til de nye mulighetene faget nå gir.

- Tidligere var teknologikompetanse primært plassert i en IT avdeling. I dag ser vi at roller som forutsetter teknologikompetanse ofte er svært forretningsnære, og at dette skillet er på god vei til å bli litt visket ut. Dette gir også rom for mange ulike karrièreveier innen teknologi, alt i fra de "harde" tech-rollene til de mer "myke", digitale rollene. Dette vil naturlig nok også være årsak til stadig flere jenter i tech, avslutter Kristiansen.

Powered by Labrador CMS