Halve Norge sjekker mobil og nettbrett rett før sengetid, viser fersk undersøkelse. Det kan påvirke søvnkvalitet og -lengde, ifølge ny forskning. (Ill.foto: Colourbox)

Sover dårligere av sengetasting

Vi ofrer nattesøvn for likes, statusoppdateringer og e-post fra sjefen, viser ny undersøkelse. Nesten halvparten av oss tar med smarttelefon og nettbrett i senga.

Publisert

Flere ulykker og dårligere helse er noen av baksidene ved dårlig og lite søvn, påpeker søvnekspert og psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland.

- Bruken av mobil og nettbrett i senga holder oss våkne og skaper langvarige søvnproblemer. Når vi samtidig vet at 20 prosent av dødsulykker i trafikken kan skyldes trøtthet, er på tide å si kraftig ifra, sier hun.

Forsikringsselskapet If er bekymret over utviklingen:

- Vi vet at for lite søvn fører til flere ulykker og dårligere helse. Som forsikringsselskap er vi bekymret over denne utviklingen. Vi har derfor bedt et knippe norske profiler i sosiale medier om å hjelpe folk med å gå offline etter klokka 22.00, sier Jon Berge, informasjonsdirektør hos If.

Komiker går offline

- Resultatet av undersøkelsen er på mange måter skremmende, og viser at mange nordmenn har utviklet en farlig, digital avhengighet. Hele 20 prosent av de spurte sier de kunne tenke seg en teknologi som stengte alle sosiale medier ved leggetid. Det er et alvorlig signal om at det er vanskelig å gå offline, sier Berge.

22 prosent av oss bruker smarttelefon eller nettbrett i senga hver kveld etter leggetid. På toppen av dette sier 35 prosent at de taster av og til etter at de har lagt seg, ifølge den nye, landsomfattende undersøkelsen som er gjennomført for If.

Flere profiler i sosiale medier går nå sammen og oppfordrer nordmenn til å gå offline i god tid før de skal sovne. En som selv skal gå helt offline etter klokka 22.00 hver kveld, er komiker og storforbruker av sosiale medier, Terje Sporsem.

«Uforklarlige» ulykker

- Det er absurd at vi har kommet så langt at man må sette i gang en nasjonal dugnad for å få folk til å legge fra seg telefonen og se hverandre. Å logge av kommer til å bli tøft, men klarte Truls Svendsen å gå på ski over Grønland, så burde vel dette være mulig, sier Sporsem.

Lege Marit Krohg hos forsikringsselskapet If mener det sier seg selv at det er farlig med for lite søvn.

- Vi får stadig innmeldt «uforklarlige» ulykker. Mange av disse skyldes garantert dårlig konsentrasjon og trøtthet. Det er ikke uten grunn at det er regler for hvor mye enkelte yrkesgrupper skal hvile, sier Krohg.

(Kilde: IF)

Powered by Labrador CMS