lege og pasient
lege og pasient

Superlegen satser på personlige egenskaper

Er du legestudent og ute etter en bra jobb og respekt fra dine kolleger? Da bør du satse på å utvikle dine personlige egenskaper fremfor å pugge. 

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Det rådet kommer som et resultat av en studie ved Umeå universitet, pedagogisk avdeling.

Ola Lindberg har undersøkt hva som kjennetegner en kompetent lege helt fra studietiden fram til den første jobben. Han har også sett på hva som er viktig når studentene forbereder seg til arbeidslivet.

Lindberg har også undersøkt rekrutteringen av allmennleger ved Sveriges 21 mest populære sykehus. Her viser tallene at de som rekrutterer, foruten om å se på eksamensresultater, fokuserer på individuelle egenskaper og personlighetstrekk.

– På den ene siden er medisinske kunnskaper som avgjørende for å fungere som lege. På den andre siden er det personlige egenskaper som betyr mest når en lege søker tjeneste, eller omtaler en kollega de respekterer, sier Lindberg.

For å bli betraktet som en dyktig lege av andre leger skal du blant annet være rolig, varm og selvstendig mener forskeren.

De som anses å være mest kompetent er de som lykkes i å balansere tilsynelatende motstridende egenskaper som driftig og ydmyk, eller tøff og empatisk. Dessuten er det viktig å ikke bli sittende på den høye hest, men opptre mer som et vanlig menneske.

Lindberg mener en karrieresugen lege gjør best i å ikke fremstå som karrieresugen.

Powered by Labrador CMS