(Ill.foto: Colourbox)

Halve Norge er på jobbjakt – slik får du drømmejobben

Nesten halvparten av alle norske arbeidstagere kunne tenke seg å bytte jobb i høst. Her er tipsene som øker sannsynligheten for å få drømmejobben.

Publisert

I følge en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Dale Carnegie Training, sier hele 45 prosent av norske arbeidstakere som er i jobb i dag, at de kunne tenke seg å bytte jobb i løpet av de neste 3-6 månedene. 13 prosent av de som jobber ønsker definitivt å bytte jobb, mens 32 prosent er klare dersom det dukker opp en jobb de virkelig har lyst på.

- Det er mange om beinet på arbeidsmarkedet, og til de fleste ledige stilinger er det mange som kalles inn til intervju. Derfor må du skille deg ut og skape et avtrykk på intervjuet hvis du vil lande drømmejobben, sier daglig leder Ellen Kristine Breiby i ledertreningsselskapet Dale Carnegie Training.

Mye av dette handler om å selge seg selv ved å gjøre et godt førsteinntrykk.

- Du får bare én sjanse til å gjøre et førsteinntrykk. Å skulle vise din potensielle arbeidsgiver hva du har å tilby kan være nervepirrende, og «planlagte førsteinntrykk» som jobbintervjuer kan by på både psykiske og fysiske utfordringer. Disse kan du overvinne hvis du gjør hjemmeleksene dine, sier Ellen Kristine Breiby.

Slik får du drømmejobben

Breiby og Dale Carnegie, som blant annet har spesialisert seg i prestasjonsforbedringer, har følgende enkle råd for å lykkes bedre med jobbintervjuet:

Vit hvem du skal snakke med:
Manglende kunnskap om arbeidsgiveren er en av de viktigste årsakene til at kandidater blir forbigått i jobbintervjuer. Vis at du har satt deg inn i selskapet du har søkt jobb i, sjekk om det har kommet noen nyheter om selskapet i det siste, og les deres egne pressemeldinger. Tenker du at de har gode verdier? Eller en bra visjon? Fortell intervjueren hvorfor du synes dette!

Ha eksemplene klare:
Sjansen er stor for at du blir spurt om dine styrker, svakheter og karrieremål fremover. Vær kort, men ærlig, og planlegg på forhånd hva du skal si. Hvilke konkrete hendelser kan du trekke frem som har gått bra og du er stolt av? Hvilke hendelser på jobb og i livet ditt du har lært noe av, og hvorfor?

Intervjuere stiller ofte uventede spørsmål for å se hvor raskt du kan tenke, være kreativ og improvisere. Ta deg da tid til å forstå spørsmålet før du svarer – det er helt ok at det er litt stille før du svarer. Eventuelt kan du be intervjuer utdype dersom du er usikker, så kjøper du deg tid og beholder roen. Før du snakker, tenk: Hvilke eksempler kan jeg trekke frem som synliggjør hva jeg mener?

Slipp fokuset på deg selv:
Mange tenker at de er godt forberedt for intervjuet, fordi de nærmest har forberedt en monolog om sin kronologiske jobbhistorie. Det er ikke alltid så interessant å høre på. Prat heller mer om hvilke resultater du har skapt tidligere og hva du har lært - gjennom å fortelle om reelle, konkrete situasjoner. Da blir det mer interessant for intervjueren å lytte, og du øker sannsynligheten for at intervjueren husker hva du sier. Samtidig gjør du det lettere for deg selv å prate, siden du ikke trenger å tenke på hva du skal si, men heller kan gjenfortelle hva som skjedde.
Som hovedregel: Svar heller kort og konkret, enn langt og utbroderende. Er du usikker på hvor mye du skal utbrodere, spør gjerne om intervjuer ønsker kortversjonen eller en mer detaljert versjon.

Kjemien teller:
Et jobbintervju handler ikke bare om å gjenta det som står på CV-en og i søknaden. Intervjuet handler like mye om å finne ut av hvor ekte interessen din er, om du er en person det gir energi å være rundt, samt om du fremstår som en god bidragsyter inn i et team. Tenk at du under intervjuet er i samtale med din beste venn, da er du sannsynligvis mest naturlig. Ta deg tid til å puste, smile og vise at du ønsker å være der.

Vis interesse – still spørsmål om prosessen videre:
Uansett om det er et jobbintervju, et kundemøte eller en hvilken som helst samtale: Det beste inntrykket skaper vi ved å vise interesse for den andre parten. Nesten alle jobbintervjuer ender med at du blir spurt om du har noen spørsmål. Her skiller gode kandidater seg ofte ut gjennom å vise at de har lyttet underveis, eller har gjort seg noen refleksjoner knyttet til stillingen. Still spørsmål om antall kandidater de intervjuer, hvor mange runder de planlegger, når de ser for seg en beslutning og når du kan forvente en tilbakemelding om prosessen videre.

– Disse rådene vil hjelpe deg å håndtere jobbintervjuet bedre. Husk at førsteinntrykket kommer til å definere deg i månedsvis, avslutter Ellen Kristine Breiby.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 28. september - 2. oktober gjennomført til sammen 1005 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18-74 år.

Powered by Labrador CMS