mentoring 2

Bygg ditt nettverk på 1-2-3

Har du fått deg en ny og bedre jobb? Da kan det være smart å skaffe deg et nytt nettverk i løpet av kort tid - spesielt hvis du vil lykkes i jobben.

Publisert

For mange mennesker er det å bygge nettverk ingen naturlig sak, og har du ikke gjort det frem til nå er det på tide du starter. I en ny jobb kan det virke fordummende å hele tiden måtte spørre dine kollegaer om hjelp til enkle ting.

Jobb smart

Skaper du derimot et nettverk med kontakter som kan gi deg nyttig informasjon har du mye større sjanse for å lykkes. Gå grundig til verks når du planlegger ditt nye nettverk. Sørg for å bli kjent med bedriftskulturen internt og hele bransjen du jobber i. Ta om mulig kontakt med konkurrentene hvis det trengs.

1. Planlegg hvem du vil ha i ditt nettverk

Sørg for å bli kjent med andre enn de du spiser lunsj med hver dag. Spør deg selv, hvem kan hjelpe meg? Hvem vet hva som foregår i firmaet? Hvem kommer forbi "veisperringene"? Hvem er det kritiske leddet i forholdt til informasjonsflyten? Kanskje kan lederen din hjelpe deg med å få kontakt med de personene som vil være nyttig for deg. Ellers har ofte IT-avdelingen god oversikt i bedriften, det samme gjelder sentralbordet, markedsavdelingen eller juridisk avdeling. Har bedriften avdelinger i andre byer eller i utlandet kan det lønne seg å skaffe noen kontakter der også.

Les også: - Ta vare på førstegangslederne

2. Våg å introdusere deg selv

De fleste er interessert i å bli kjent med nye mennesker. Ingen avviser en telefonsamtale som starter med "Hei, jeg er ny i jobben og prøver å bli kjent med personer som har greie på.....". Hvis en bedrift i samme bransje har ansatt en ny leder på samme nivå som deg, kan du for eksempel sende en gratulasjon og si at du gjerne vil stikke innom for å hilse på en dag. Å kjenne andre ledere på samme nivå gjør det enklere å oppdage "ulumskheter" i bransjen. Får du god kjemi med en erfaren leder internt, ta initiativ og spør om vedkommende vil være mentor for deg. De fleste vil sette pris på at du tar kontakt.

Les også: Mentoring i medvind

3. Hold nettverket varmt

Husk å dele informasjon som du tror kan være nyttig for dine kontakter. Send gjerne linker til nyttige artikler, info om et spennende kurs, eller tips om en god bok du kan anbefale. Du kan alltid finne på en unnskyldning for å ta kontakt. Men husk det bør være noe av verdi, ikke bare morsomheter. Noen konsulenter og ledere bruker minst en time i uken på å pleie sitt nettverk, jo lengre tid du bruker - dess mer får du igjen.

Les også: Kollegene viktigst

Verden endrer seg raskt, det samme gjør bedrifter og organisasjoner. Dagens unge pleier sine nettverk daglig via nettet. Dermed blir det stadig mer verdifullt for å skaffe seg et nettverk på tvers av bransjer, bedrifter og landegrenser. Har du et godt og solid nettverk står du langt sterkere rustet til å møte fremtiden, med de endringer som vil komme her.

Les også: Nettsamfunn er en sikkerhetsutfordring

(Kilde: Harvard Business)

"
Powered by Labrador CMS