Slik gjør du det digitale møtet bedre

Etter at valget på videoplattform har blitt tatt, er det viktig å tenke på hva du kan gjøre for å sikre et godt digitalmøte.

Publisert

Stabilt og raskt bredbånd

En forutsetning for at du i det hele tatt kan oppleve et godt møte, er at du har en god internettforbindelse. Det er sjeldent en utfordring i Norge, hvor de aller fleste av oss kan nyte kraftige hastigheter via fiber eller 4G. Og nå snart 5G. Er du på hytta kan det for eksempel være fornuftig å teste ut bredbåndshastigheten din før du går i gang, slik at du eventuelt kan velge å bruke mobilen din som mobil bredbåndsruter.

Du ser bedre ut med et godt kamera

Eller som møteromsenhet. De fleste smarttelefoner i dag har for eksempel mye bedre kamera og mikrofon, sammenlignet med de fleste laptoper. Det integrerte kameraet på min MacBook Pro er på 5 MP, mens selfiekameraet på min Samsung Galaxy-telefon er på hele 40 MP.

God lyd er avgjørende

Antall megapixler er dog ikke like viktig som en god mikrofon. Dårlig lyd tar fort livet av et møte. Derfor kan det være fornuftig å investere i en ekstern mikrofon, som for eksempel en Blue Yeti USB-mikrofon. Alternativt kan du (nesten) slå to fluer i en smekk, ved å kjøpe Logitech StreamCam som gir deg både godt bilde og god lyd i samme enhet. StreamCam kan festes til monitorer, men også til tripod og kamerastativ.

Godt lys og ryddig bakgrunn

Godt lys er også viktig. Og da for å lyse deg opp. Ikke sitt med ryggen til et vindu når solen skinner utenfor. Og mens jeg husker det; ha det «greit» i bakgrunnen. Ikke for rotete. Og er det rot bak deg, så kan du alltids gå for en virtuell bakgrunn, men tenk på hvilket inntrykk du vil etterlate.

Jeg har gått for Elgato Key Light Air som gir meg muligheten til å justere høyden på lyset, i tillegg til styrken og hvor varmt eller kaldt lyset skal være (via en app). Bruker du briller er det ekstra viktig å sjekke ut hvor mye lys du bør slippe ut av din laptop eller monitor, før øynene dine forsvinner i refleksjonen.

Ikke opp i nesa!

Sist, men ikke minst vil jeg sterkt anbefale deg å filme deg selv litt ovenfra og ned, fremfor nedenfra og opp. Jeg sliter med å forstå hvordan enkelte PC-produsenter kunne finne på å plassere et webkamera på sine laptoper helt nede ved tastaturet. Ikke bare får alle vite om du har hår (og andre ting) i nesa, men mikrofonen er ofte også plassert helt nede ved tastaturet. Det gjør det i praksis umulig å skrive notater under et møte, så fremst du ikke husker på å «mute» deg selv hver gang du ikke sier noe og skal ta notater.

Og hvis du klarer det, spesielt når det er du som snakker, forsøk å se i kameraet og ikke på skjermen. På den måten vil de andre oppleve at du ser dem i øynene og ikke ned.

Uten lyd og med ryggen til

Tenk på at et digitalt møte skal behandles som et fysisk møte. Enten er du med 100 prosent, eller så er du ikke med. Møtene blir ikke gode av at deltagere skrur av både kamera og mikrofon, slik at de kan surfe på nettet og skrive eposter. Så fremst det ikke er avtalt på forhånd, bør alle ha både kamera og mikrofon på under hele møtet. Det skal mye til at noen snur stolen rundt i et møterom og blir sittende stille med ryggen til. Sånn oppleves det når møtedeltagere går i svart og lydløse.

Det er trist for de digitale møtene sin del at «du er på mute» har blitt et velkjent begrep.

Konklusjon

Det er summen av alle faktorene jeg har nevnt som avgjør om det digitale møtet blir bra eller ikke. Det minst viktige er egentlig plattformen dere velger å bruke. Godt lys, lyd og bilde, og riktig plassering av kamera er en god start. Da sier det seg selv at du ikke skrur av kamera og mikrofon. For det kan ta livet av selv den beste videomøte-plattformen.

Powered by Labrador CMS