Hvilken plattform passer best?

Her er Hans-Petter Nygård-Hansens kloke betraktninger om valg av digital plattform.

Publisert

Hva du «faller» ned på, handler ofte om hvor du kommer fra og hvilket verktøy du først tok i bruk da pandemien sendte oss hjem for å jobbe. Forskjellene var større tidlig i 2020 enn tilfellet er i dag.

Zoom var for eksempel først ute med virtuelle bakgrunner, mens det er standard nå. De forskjellige aktørene løser oppgavene litt forskjellig når det kommer til deling av egen skjerm, opptak av møter og webinarer, diskusjons-muligheter, møterom, deling av dokumenter, med mer.

Personlig foretrekker jeg Zoom og WebEx. Min kone foretrekker først og fremst Meet, deretter Zoom, mens mine barn – som begge går i 9. klasse – synes Teams er best. I alle tilfeller skyldes det hvordan vi kom i gang med de digitale møtene.

For kjappe 1-til-1-møter varierer det derimot mye. Apples FaceTime blir ofte brukt når jeg skal samtale med familien. Facebook Messenger og Rooms når jeg treffer kompisgjengen. Og Whereby når jeg kan velge plattform selv i møte med en (potensiell) ny kunde.

Teams

Felles for mange større virksomheter er at de har et Microsoft-miljø fra før av, og derfor blir Teams naturlig nok å foretrekke. Ikke minst fordi Teams er tett integrert med Microsoft Office, men fordi det også er inkludert med Office 365 for virksomheter. Den tette Microsoft integrasjonen er også litt av ulempen med Teams. Min erfaring er at de som ikke bruker Microsoft programvare eller -Windows i hverdagen, ikke er like stor fan av Teams. Microsoft tilbyr Teams gratis for inntil 300 deltagere (tilbudet gjelder ut juni 2021) og gruppemøter inntil 60 minutter.

https://www.microsoft.com/nb-no/microsoft-teams/free

Zoom

Zoom er nok den plattformen «folk flest» liker i dag. Veldig enkel å ta i bruk. Mange muligheter og funksjoner, som leveres med en eksepsjonell ytelse hva gjelder lyd og bilde. Gratisversjonen er også generøs og pris-versjonene er veldig konkurransedyktige. Gratis-utgaven dekker opp til 100 deltagere og gruppemøter inntil 40 minutter.

I det norske «webinar-miljøet» opplever jeg at de som elsker Teams, misliker Zoom. Og omvendt. Nesten som iPhone- vs Android-fans.

https://zoom.us/

Meet

Google Meet, tidligere Hangout, er også en populær løsning her til lands. Som det meste fra Google, er også Meet enkelt og intuitivt å bruke. Integrasjonen mot øvrige Google-tjenester er også stor, slik Teams er for Microsoft. Google Meet er inkludert i Google Workplace, slik Teams er inkludert i Office 365 for virksomheter. Google tilbyr også sømløs integrasjon mot blant annet Cisco. Google Meet er gratis for inntil 100 deltagere og gruppemøter inntil 60 minutter.

https://meet.google.com/

WebEx

Min erfaring er at Cisco-kunder foretrekker Cisco WebEx. Sannsynligheten er stor for at større virksomheter har løsninger fra Cisco. (Disclaimer: Jeg har jobbet i Cisco i perioden 1997 til 2011). Min erfaring er at der andre kan «henge litt» i både lyd og bilde, er ofte WebEx-opplevelsen uten forsinkelse. Cisco WebEx er gratis for inntil 100 deltagere og gruppemøter inntil 50 minutter.

https://www.webex.com/

Powered by Labrador CMS