Kan vi droppe å invitere de innleide til julebordet?

UKENS HR DILEMMA: En bedrift må stramme inn på kostnadene og lurer på om det greit å reservere årets julebord bare for egne ansatte. Les svaret fra vår HR ekspert Mette Reiten i Compendia.

Publisert

Hei!

Vi planlegger julebordet, og i år må vi dessverre stramme inn på kostnadene. En mulighet vi vurderer er å reservere julebordet bare for egne ansatte. Siden vi har mye innleid personell er det en del penger å spare på å droppe denne gruppen. Vi ser imidlertid at det kan komme reaksjoner, både fra innleide selv, og fra andre ansatte. Hvordan kan vi løse dette på beste måte uten for mye negativt prat i bedriften?

Du sier ikke noe om hva slags innleie det er snakk om. Er personene du vil utelate selvstendig næringsdrivende som utfører et oppdrag hos dere, eller er de ansatt hos annen arbeidsgiver som leier dem ut til dere?

Vær oppmerksom på at regelverket er ulikt, avhengig av om dere har leid inn fra et bemanningsforetak eller en produksjonsbedrift.

Innleide fra produksjonsbedrifter er som regel tettere på sin egen arbeidsgiver, og inviteres da også på julebordet som arrangeres der.

For innleide fra et bemanningsforetak gjelder et likebehandlingsprinsipp. Det vil si at de innleide skal behandles likt som virksomhetens egne ansatte. Unntak kan likevel gjøres hvis objektive grunner tilsier noe annet.

Det er noe omdiskutert om sosiale arrangementer som julebord omfattes av prinsippet om likebehandling. Men selv om du skulle komme til at jussen ikke er i veien for å utelate en del av arbeidsstokken til årets julebord, bør du ta deg tid til å vurdere hvor lurt det er å velge en slik løsning.

Dagens virksomheter har fått øynene opp for hva sosiale arrangementer kan bidra med for å bringe medarbeiderne sammen, og bidra til bedre samhandling, vilje til å jobbe sammen mot felles mål, og oppnå synergieffekter. Ved å utelate noen risikerer du å oppnå det motsatte.

Jeg forstår at dere vurderer løsningen på grunn av et reelt behov for å spare penger. Men mulige gnisninger på arbeidsplassen koster også, i form av medarbeidere som kanskje ikke yter maksimalt. Det har du trolig ikke råd til å risikere i den situasjonen dere er i. Du sier at du forventer støy, både fra ansatte og innleide. Det betyr at faren er stor for at det kommer mer negativt enn positivt ut av årets julebord hvis ikke alle får være med.

Mange innleide på en arbeidsplass kan i seg selv representere en utfordring for arbeidsmiljøet. Jeg sier ikke at det er tilfelle hos dere, men faren er der for en noe splittende vi-og-dem-holdning, enten på grunn av ulike belønningssystemer, manglende felles kultur, eller måten arbeidsoppgavene fordeles på.

Å utelate noen fra et felles arrangement kan forsterke en slik splittelse, og kunne bidra til å legitimere det å degge for eventuell misunnelse eller et ønske om å holde innleide utenfor.

Hos dere er kanskje arbeidsmiljøet godt og samlende, der de ansatte trives og jobber bra sammen, uavhengig av hvor fast tilhørigheten til arbeidsgiver måtte være. Da risikerer du en splittelse vertikalt i organisasjonen. Ansatte som så fram til å ha det kjekt med kolleger de jobber godt sammen med, vil kunne bli både demotiverte og sinte over at ledelsen selv opererer med A- og B-lag, de kan oppleve avgjørelsen som unødvendig, og slite med å forstå den.

Derfor kan det være fornuftig å se etter andre måter å redusere utgiftene på. Kanskje er det til og med en bedre løsning å droppe julebordet i år, hvis den økonomiske situasjonen virkelig tilsier det.

Det kan være mulig å få til et rimeligere julebord alle kan være med på. Med litt omtanke og god planlegging blir det vel så kjekt som en dyrere men mer ekskluderende variant.

Er dere vant til julebord med følge, kan et alternativ være å droppe følget denne gang. Finnes det et rimeligere lokale? Kan dere velge enklere mat? Er de ansatte villige til å betale alkoholen selv eller bidra med en egenandel? Kan de ansatte selv stå for underholdningen? Er det mulig å kutte kostnader på andre områder i virksomheten for å få det til?

Vær gjerne åpne på at dere må spare penger, og inviter alle eller noen av medarbeiderne dine til å komme opp med forslag til hvordan dere kan få et annerledes men hyggelig arrangement.

Mine råd:

  • Finn ut hva slags innleie det er snakk om slik at du uansett vet hvilke forpliktelser dere har etter loven. Selv om du skulle komme til at du har lov til å utelate noen, bør du vurdere hvor lurt det vil være.
  • Se etter løsninger som virker samlende, framfor å risikere splittelse i organisasjonen.
  • Vær ærlig på at dere må spare, og inviter medarbeiderne til å komme opp med løsninger.

Poenget med julebord er ikke hva det koster, men å møtes for å ha det hyggelig. Å stå sammen i en krevende situasjon gir positive ringvirkninger

Lykke til!

HR-dilemma er levert av Compendia as som leverer verktøy, innhold og rådgivning innen personal, ledelse, HMS og kvalitet. For mer informasjon: www.compendia.no.

Ledernetts HR ekspert:
Mette K. Reiten har over 20 års erfaring i HR-faget. Til daglig jobber hun som leder i avd. for Personal & Ledelse i Compendia.

Har du en utfordring på jobb?
Dersom du er leder, og står ovenfor et vanskelig dilemma som gjelder dine medarbeidere, kan du sende oss spørsmål til e-post karine(at)askmedia.no.  
Merk din e-post med Ukens dilemma.

Powered by Labrador CMS