(Ill.foto: Colourbox)
(Ill.foto: Colourbox)

4 av 10 forventer lønnsøkning

Nordmenns forventninger til lønnsøkning, har rast kraftig de siste årene. I en ny, internasjonal undersøkelse forventer bare fire av 10 norske arbeidstagere i privat sektor høyere lønn i 2016.

Publisert

Det er 34 prosent færre enn da verdens mest omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse, Randstad Workmonitor, stilte tilsvarende spørsmål ved utgangen av 2013. Da svarte 74 prosent av de norske arbeidstagerne at de ventet høyere lønn i det nye året.

Mer enn 25 000 arbeidstagere i privat sektor, i 34 land i alle verdensdeler, deltar i Randstad Workmonitor, som publiseres fire ganger i året. Den fjerde kvartalsrapporten for 2015 ble offentliggjort i forrige uke, og viser at nordmenns forventninger til lønn og bonus er ligger lavere enn i de fleste andre land i undersøkelsen.

Tre av ti forventer bonus
40 prosent av de norske deltagerne i undersøkelsen forventer lønnsøkning i år, mens bare 27 prosent forventer bonus som ekstra påskjønnelse for god innsats gjennom 2015.

Mexico på topp
Høyest er forventningene til lønnsøkning i Mexico, India og Brasil. Disse landene, sammen med Spania og Portugal, fremhever seg i undersøkelsen som landene med størst tro på gode, økonomiske tider også i 2016.

Camilla Grana, administrerende direktør,<br />Randstad i Norge.
Camilla Grana, administrerende direktør,
Randstad i Norge.

- Det er interessant å merke seg at de norske arbeidstagerne er de som kanskje har moderert sine forventninger mest de siste tre årene. Turbulente tider i arbeidsmarkedet rammet oss hardt i 2015, og bare på to år er dette tallet redusert med 34 prosent her hjemme. Bare i Hellas har man sett større nedgang i forventninger til egen inntekt, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.

- Samtidig er det viktig å påpeke at vårt norske lønnsnivå generelt er høyt, med stadig mer fokus på fastlønner og mindre provisjons- og bonusbasert. En trygg, fleksibel jobb, betyr for de fleste mer enn økt lønn, sier Camilla Grana.

Dalende økonomiske utsikter
Også forventningene til landets og arbeidsgiverens økonomiske utvikling er dalende i Norge. For ett år siden svarte 52 prosent nordmenn i undersøkelsen at de trodde landets økonomi ville bedres i det kommende året. Nå tror 46 prosent det samme, og også på dette punktet er nordmenn blant de mest pessimistiske arbeidstagerne i den globale undersøkelsen. 65 prosent tror imidlertid at deres egen arbeidsgiver vil prestere bedre i 2016 enn i 2015.

Her er noen resultater fra Randstad Workmonitor:

  • 51 prosent (globalt snitt) forventer lønnsøkning:

Fem på topp:

Mexico 88 prosent

India 87 prosent

Brasil 80 prosent

Tyrkia 77 prosent

Malaysia 76 prosent

Sverige 48 prosent

Norge 40 prosent

(Kilde: NTB Info)