JOBBER SELVSTENDIG: Et flertall av norske bønder tilbringer vanligvis hele eller mesteparten av arbeidsdagen alene, ifølge en ny undersøkelse. (Foto: Jo Stenersen)

Norske bønder jobber stort sett alene

De fleste norske bønder er alene mesteparten av arbeidsdagen, viser ny undersøkelse. Desto viktigere med gode, lokale fellesarenaer, mener landbrukseksperter.

Publisert

Drøyt 55 prosent av bøndene tilbringer vanligvis hele eller mesteparten av arbeidsdagen alene, ifølge en undersøkelse foretatt av Agri analyse for Landbruksforsikring. Ytterligere 14 prosent oppgir at de er alene omtrent halve dagen. Bare tre av ti svarer at de som regel er alene mindre enn dette.

– Mange setter nok pris på den selvstendigheten bondeyrket medfører, selv om den også kan oppleves krevende i perioder, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring.

På spørsmål om de savner betrodde støttespillere å dele viktige problemstillinger med, svarer 23 prosent ja. I tillegg krysser 18 prosent av for vet ikke.

– Gode faglige og sosiale møteplasser er avgjørende for å fange opp de som mangler noen å diskutere viktige spørsmål med. Her gjøres det mye bra allerede, men det er viktig at dette fortsatt prioriteres høyt, sier Stubsjøen.

Lokale fellesarenaer

Brukenes størrelse og type er mest avgjørende for om det det er ansatte på gården i tillegg til bonden, ifølge Inger Johanne Sikkeland, seniorrådgiver i Bondelaget.

– I gjennomsnitt er det bare i underkant av ett årsverk per gårdsbruk her i landet. Sysselsettingen er jevnt over høyest på bruk med husdyrhold, og mange har økt bemanningsbehov ved sesongtopper. I hverdagen er nok allikevel det vanligste at bonden jobber alene, sier Sikkeland.

Bondelaget er opptatt av å legge til rette for fellesarenaer som kan kompensere for ulempene ved dette.

– Det skjer mye i regi av lokallagene våre, de ulike produsentlagene, Norsk Landbruksrådgivning (NLR) og flere andre. Ofte er det en god blanding av bønder og ulike fagfolk som møtes, i sammenhenger som både er til nytte og hygge.

Samles i små grupper

På lokalplan er det mange som selv organiserer ulike former for treffpunkter.

– Vi hører ofte at bønder i samme område arrangerer lunsjer som ramme rundt samtaler om felles utfordringer. Det er også stor, lokal oppslutning om ulike studietilbud. Studieopplegget «Tryggere sammen», som ble initiert av Bondelaget i fjor, er svært aktuelt, og bygger på at kunnskap samles og deles i mindre, egenstyrte grupper.

Opplegget består av fire samlinger med omtrent tre timers varighet, og organiseres av medlemmene i lokallagene og deres nettverk. Risiko, ulykker, sikkerhet og helse er sentrale tema.

– For tiden jobber vi også med oppgradering av nettsiden «Godt bondevett», i samarbeid med NLR og Norsk bonde- og småbrukarlag. Her er temaet psykisk helse, og hensikten er blant annet er å øke bevisstheten om hva som kan gjøre hverdagen som bonde best mulig, sier Inger Johanne Sikkeland.

Tiden er imidlertid en faktor som begrenser hva bøndene kan engasjere seg i.

– Tilleggsinntekt fra annen virksomhet er svært utbredt, og de har ofte halvannen jobb å passe. Da er det ikke alltid mulig å engasjere seg noe særlig utover de daglige forpliktelser.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS