stilling-ledig-colourbox527
stilling-ledig-colourbox527

Sulten bartender søkes

Kravene i stillingsannonser kan skremme de mest kvalifiserte. Man skulle tro arbeidsgiverne er på jakt etter Supermann, mener Adecco.

Publisert

Er du handlekraftig, innovativ, en god lytter, strukturert i en hektisk hverdag, glad i relasjonsbygging, jobber bra i team og blir motivert av å skape resultater og kan utvikle dine egne ferdigheter.

Ikke det?

Kanskje du heller trives med kompleksitet og er fokusert på kontinuerlig forbedring og utvikling? Og er ansvarsfull, uformell, operativ, selvstendig lagspiller? Med godt humør - selvfølgelig!

Disse formuleringene er hentet fra to stillingsannonser. Den første beskriver forventningene til en salgs- og servicemedarbeider, den andre til en controller.

Supermann

- Man skulle tro arbeidsgiverne er på jakt etter Supermann. Kravene til personlige egenskaper i enkelte stillingsannonser er overveldende og kan ta pusten fra en arbeidssøker, sier direktør Guri Larsen i Adecco Select, som rekrutterer medarbeidere til faste stillinger og har ute rundt 2000 stillingsannonser i året.

Hun tror mange som er på jobbjakt lar være å svare på slike annonser.

- De som er beskjedne og pliktoppfyllende, søker ikke jobber der de bare oppfyller halvparten av kravene. Andre, med mindre grad av selvjustis, søker det de har lyst på, uansett hvilke egenskaper som kreves.

De som skriver slike annonser gjør en dårlig jobb, mener Guri Larsen.

- Arbeidsgiveren har ikke tatt seg bryet med å tenke gjennom hvilke egenskaper som passer til den ledige jobben. Det ser heller ut som om de har klippet og limt fine ord og uttrykk fra andre annonser.

- Resultatet blir fort at de går glipp av søkere som hadde passet glimrende og i stedet ansetter feil folk.

Motekravene

Noen ord og egenskaper går igjen i nesten alle typer stillingsannonser, for eksempel selvstendig, fleksibel, strukturert, initiativrik, sosial, kreativ og godt humør.

- Dette er de store moteordene nå for tiden. Alle bruker dem, uansett hvilken stilling og jobb det er snakk om. Det finnes sikkert eksempler i Adeccos annonser også, selv om vi er nøye på at kravene til personlige egenskaper må passe til jobben.

Hun råder jobbsøkere til å ta kravene med en klype salt og heller konsentrere seg om oppgavene som skal gjøres i den utlyste jobben.

Et søk på jobbsidene på finn.no viser noen av de mest etterspurte egenskapene akkurat nå:

Selvstendig finnes i 3759 stillingsannonser for alt fra elektriker til revisor, ferskvaremedarbeider, kontormedarbeider, sjåfør, spesialsykepleier og regnskapsmedarbeider.

Fleksibel: 2934 stillinger etterlyser fleksible medarbeidere, alt fra kontormedarbeider, konserncontroller, psykiatrisk sykepleier, grafisk designer, finansrådgiver og regnskapsmedarbeider.

Strukturert: 1708 stillinger, blant annet kantineleder, finansrådgiver, barnehagemedarbeider, prosessingeniør, arkitekt og salgssupport og regnskapsmedarbeider.

Initiativrik går igjen i 1312 stillinger, fra direktør til nettutvikler, selger, ingeniør, vindusdekoratør, barnehageassistent, personalkonsulent, teknisk tegner, inspektør og regnskapsmedarbeider

Godt humør: 1344 stillinger er ledige for humørspredere. Du kan bli kantineleder, innspillingsassistent, sjef for risikostyring, selger, sykepleier, renholder, lønnsmedarbeider, låseansvarlig i butikk eller regnskapsmedarbeider.

Sosial: 1296 stillinger: resepsjonsmedarbeider, systemutvikler, servicemekaniker, høyskoleforeleser, sivilingeniør, frisør, parkeringsbetjent, førsteamanuensis, ringehjelp i butikk - og regnskapsmedarbeider.

Kreativ: 876 stillinger: systemansvarlig for IT, bibliotekar, automasjonsingeniør, elektriker, grafisk designer, finansrådgiver, forsker, personlig assistent, lastebilmekaniker, og regnskapsmedarbeider.

Sulten: 214 stillinger: varehussjef i sportskjede, partner i et bemanningsbyrå, regnskapsfører, systemutvikler, kjøkkensjef, forsikringsselger og bartender.

Tørste bartendere er det derimot liten etterspørsel etter.

Kilde: Newswire

Powered by Labrador CMS