Den supergode jobbfølelsen

Arbeidet går unna som en lek. Du glemmer tid og sted. Fokuset er hundre prosent rettet mot det du gjør akkurat her og nå. Da har du flyt!

Publisert

Les også: Slik skaper du flyt

- Psykologisk flyt er noe vi kan oppleve når vi er optimalt engasjert og jobber effektivt for å løse en oppgave.

Det gir en god følelse av mestring fordi du får brukt energi og evnene dine på en god måte, sier Karoline Hofslett Kopperud som er konsulent i KMC – Knowledge Management Consulting. Hun skrev hovedoppgave om flyt da hun tok sin mastergrad i Helse-, arbeids- og organisasjonspsykologi og holder mange foredrag om temaet.

" Kopperud forteller at forutsetningen for å oppnå flyt er at arbeidsoppgaven oppleves som både utfordrende og interessante.- Oppgavene kan gjerne være litt vanskelige hvis vi skal oppleve flyt. Men de må ikke være vanskeligere enn at vi kan greie det hvis vi strekker oss litt. Tiden flyr

De aller fleste av oss har opplevd psykologisk flyt. Minutter eller timer som bare flyr av gårde uten at du vet hvor de ble av. Du blir så oppslukt av en bok at du glemmer å gå av bussen. Du sitter foran PC’en og opplever plutselig at det var leggetid for lenge siden. Eller du er på jobben og tenker ikke på lunsjpause før magen skriker.

Barn opplever flyt stadig vekk. De blir helt oppslukt av en oppgave og enser ikke det som er rundt seg. Som voksne må vi finne oss i at flytopplevelsene kommer litt sjeldnere. Hvor ofte vi opplever det er høyst individuelt. Men Kopperud mener at det er fullt mulig å oppnå flyt på de fleste arbeidsplasser. Man må bare legge forholdene til rette for det.

- Det er blant annet viktig å finne god balanse mellom de utfordringene vi får og den kompetansen vi har. Det skal ikke være så mye at vi blir stresset, men heller ikke for lite. Dessuten må vi har klare, konkrete og realistiske mål å strekke oss mot, sier hun.

Spør medarbeiderne

- Hvis du var avdelingsleder; hvordan ville du legge til rette for at medarbeiderne skulle oppleve flyt i jobben?

- Vi må nok innse at det ikke finnes en oppskrift for hvordan man får til flyt. Flyt er en individuell opplevelse. Men jeg ville ha satt meg ned sammen med medarbeiderne og diskutert hva som skal til for å skape en god arbeidssituasjon. Dessuten tror jeg at avdelingslederne må tørre å gi fra seg litt kontroll. De må stole på at medarbeiderne løser oppgavene på en god måte uten å bli detaljstyrt. Lederen får heller lene seg litt tilbake og sørge for at rammene ligger til rette for å gjøre en god jobb.

- Er det mulig å oppleve flyt hvis man har en stressende hverdag?

- Negativt stress er ikke forenlig med flyt. Da får du den gode følelsen av mestring. Flyt forutsetter at du føler deg i takt med utfordringene. På den annen side kan du også oppleve positivt stress. Da stresser du fordi du er engasjert og har mye å gjøre, og trives med det. Da ser jeg ikke bort fra at du kan oppleve flyt og stress samtidig.

Må ikke ha drømmejobben

- Må du finne drømmejobben for å oppleve flyt?

- Hvis du har stor interesse for det du gjør så opplever du oftere flyt. Men det handler også mye om hvilken innstilling du har til jobben.

Det finnes folk som kan oppleve flyt selv om de står ved et samlebånd. Dessuten kan man trøste seg med at det er ikke bare på jobben man kan oppleve flyt.

Noen jobber mest for å tjene til livets opphold, men opplever flyt når de spiller i band på kvelden eller hopper i fallskjerm. Men arbeidsgivere som klarer å legge til rette for flyt får effektive og fornøyde medarbeidere. Det er både helsefremmende og lønnsomt, sier Karoline Hofslett Kopperud.

Powered by Labrador CMS