møtecolourbox532069

Hvem gjør hva i internkontrollen?

Internkontroll dreier seg i utgangspunktet om å ha best mulig gode og sikre arbeidsvaner, godt samarbeid, ryddige lokaler og klare forhold og retningslinjer for hvem som skal ha ansvar for hva i bedriften.

Publisert

I internkontroll ligger det videre at det må opparbeides rutiner for hvem som har ansvaret for å gripe fatt i og følge opp om noe går galt innenfor den enkelte virksomhet.

Innenfor HMS-området er internkontroll definert som: "Systematiske tiltak som skal sikre at virksomhetens aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhetslovgivingen." (Internkontrollforskriften § 3).

Begrepet; "Helse-, miljø- og sikkerhetslovgivingen" retter seg mot de lover som er nevnt i Internkontrollforskriften § 2 og de forskrifter som er fastsatt i medhold av disse.

Hvem gjør hva?

For at internkontroll skal fungere i praksis er det viktig at alle bedriftens ansatte er aktivt med og tar ansvar for at bedriften fungerer best mulig.

De beste resultater oppnås hvis virksomheten iverksetter systematiske forbedringer i stedet for å ta skippertak når noe galt skjer. I lengden vil det også falle billigere ut om en velger å forebygge i stedet for å reparere.

Kunnskap og kompetanse må styrkes og vedlikeholdes for at det systematiske arbeidet med helse, miljø og sikkerhet skal fungere. Men på den enkelte arbeidsplass - hvilke roller har de forskjellige aktørene?

Arbeidsgiver:

Den som er ansvarlig for virksomheten har et overordnet ansvar for å påse at aktivitetene utøves i samsvar med de krav som er fastsatt i eller i medhold av Arbeidsmiljøloven § 3-1 og Internkontrollforskriften.

Det er arbeidsgiver som skal ha oversikten. Han/hun har ansvar for at arbeidsmiljøet kartlegges, at det foretas risikovurderinger, fastsettes mål og at dette følges opp kontinuerlig med handlingsplaner og aktiviteter.

Arbeidsgiver:

Det følger også av arbeidsmiljøloven § 3-5 at arbeidsgiver har plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Arbeidsgiver har også ansvar for at arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere, har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Dette i følge arbeidsmiljøloven § 3-2, 1 (b).

Ledere:

At lederne har et medansvar for arbeidsstedets internkontroll innebærer at de setter mål for helse, miljø og sikkerhet, på samme måte som for andre driftsområder med resultatforventning.

De skal utarbeide strategier og konkrete framdriftsplaner for å nå virksomhetens HMS-mål.

Lederne skal sørge for god informasjon til alle ansatte om mål, strategier og planer, og god oppfølging av den enkelte arbeidstaker.

Arbeidstakere:

Arbeidstakerne har medansvar. Det betyr at de viser ansvar for egen og andres helse og sikkerhet, og arbeider aktivt for å redusere faren for, og effekten av, uheldige miljøpåvirkninger. Det følger av arbeidsmiljøloven § 2-3.

De skal arbeide for at deres arbeidserfaring blir utnyttet, også på helse-, miljø- og sikkerhetssiden. I tillegg skal de rette seg etter de instrukser som er fastsatt for de aktuelle arbeidsoperasjoner.

Verneombud:

Verneombudene er medansvarlig for overholdelse av internkontrollreglene og skal få tid og opplæring til å engasjere seg i internkontrollarbeidet, og i aktivt problemløsende arbeid.

De skal også delta i regelmessige helse-, miljø- og sikkerhetsrunder sammen med driftsansvarlig leder.

Arbeidsmiljøutvalget (AMU):

I virksomheter med mer enn 50 arbeidstakere skal det være AMU. Også i virksomheter med mer enn 20 arbeidstakere skal det være AMU dersom en av partene krever det, eller Arbeidstilsynet pålegger det.

AMU's oppgave er å virke for gjennomføring av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten. Utvalget skal delta i planleggingen av verne- og miljøarbeidet, og nøye følge utviklingen i spørsmål som angår arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd.

Oppgavene er nærmere beskrevet i arbeidsmiljøloven § 7-2 og Forskrift om Verneombud og Arbeidsmiljøutvalg.

Bedriftshelsetjenesten:

Der det er en bedriftshelsetjeneste, skal denne systematisere sine funn ved arbeidsplassbesøk og helsekontroller. Bedriftshelsetjenesten skal gi regelmessig og forståelig informasjon om helse- og skadestatistikk tilbake til driftsorganisasjonen.

Bedriftshelsetjenesten skal videre arbeide for at helse, miljø og sikkerhet får en naturlig, sentral og integrert plass i virksomheten.

Artikkelen er skrevet avCompendia, et selskap som leverer inter- og intranettbaserte personalverktøy. Selskapets jurister er Personal og Ledelses ekspertpanel for alt som handler som deg og jobben.

"
Powered by Labrador CMS