colourbox1024552_kjærester.jpg

Gode parforhold demper stress

En ny doktorgradsavhandling viser at gode parforhold virker som en buffer mot stressrelaterte helseproblemer. Dårlige parforhold virker motsatt.  

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Et godt parforhold minsker de negative helseeffektene av stress. Men hvis parforholdet fungerer dårlig så forsterkes de negative effektene, forklarer Ann-Christin Andersson Arntén i en ny doktorgradsavhandling ved Gøteborgs universitet.

Kroppen må lades

Etter å ha blitt utsatt for stress trenger kroppen å hente seg inn igjen og fylle energilagrene. Hvis det ikke finnes muligheter til dette, så tømmes kroppens reserver og det oppstår helseproblemer.

Les også: Gjør stresset synlig

Gode forhold = bedre helse

Stadig krangling og problemer i parforholdet gir mindre mulighet til å hente ny energi. Når både jobben og sosiale relasjoner krever for mye av oss, får det konsekvenser både i hjemmet og på arbeidsplassen.

I studien har ca 900 personer deltatt i en spørreundersøkelse. De som synes at de lever i et godt parforhold rapporterte om bedre helse enn de som levde i dårligere relasjoner.

Kvinner får angst

Undersøkelsen viser en rekke kjønnsforskjeller. Kvinner med dårlig fungerende parrelasjoner opplevde mer angst og psykiske stressreaksjoner enn kvinner i gode relasjoner.

Les også: Kvinner forsøker å berge forholdet

Menn sliter med middelmådighet

Men for menn er det først og fremst middelmådige parforhold som sliter mest. En forklaring kan være at de som lever i halvgode relasjoner tar et stort ansvar for at relasjonen skal bli bedre. Er den derimot dårlig, øker likgyldigheten.

"
Powered by Labrador CMS