Høye krav i norsk arbeidsliv

NYHET: Det er en vanlig misforståelse at kravene i norsk arbeidsliv er lave. Dette bekreftes i en ny rapport.

Publisert

Inter­nasjonale under­søkelser viser tvert imot at både de emosjonelle og kvantitative kravene i norsk arbeidsliv i et europeisk perspektiv skiller seg ut som særlig høye, melder Statens arbeids­miljø­institutt (STAMI).

Høye krav risikofaktor
Høye krav er en risiko­faktor i arbeids­miljø­sammenheng, såfremt de ikke balanseres av muligheter til å kunne påvirke arbeids­situasjonen. I Norge har vi tradi­sjonelt vært flinke til å ha en optimal balanse på dette området, noe som bidrar til produktivitet.

Sårbare under omstilling
Med en av Europas høyeste yrkes­deltakelser, kvinne­andel og gjennoms­nittlig pensjons­alder er norsk arbeidsliv imidlertid ekstra sårbart under omstillings­prosesser, med mindre vi klarer å opprett­holde en god balanse mellom krav og kontroll, ifølge STAMI.

Treparts­samarbeidet gir balanse
Treparts­samarbeidet har ofte vært en garantist for en slik god balanse, og det er viktig at vi i tiden fremover ivaretar arbeids­miljø­perspektiver, og evnen til å skape ny kunnskap om slike forhold gjennom omstillings­prosessene. Hvis ikke vil vi miste et stort konkurranse­fortrinn. STAMI ser det som en viktig oppgave å kommunisere denne type kunnskap og råd, heter det i instituttets årsrapport for 2015.

Les mer om årsrapporten hos Stami, https://stami.no/arsrapport-2015

(Kilde: Hmsmagasinet.no)

Personal og Ledelse er Norges ledende HR-tidsskrift. Her får du lett forståelig fagstoff, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS