Hjemmearbeid med barn

Sviktet som barn - ufør som voksen

Omsorgssvikt og økt fokus på sykdom under oppveksten bidrar til at unge mennesker ender opp som uføre, viser ny rapport. Forskerne er selv overrasket over funnene.

Publisert

To av tre unge uføre har vokst opp i familier med problemer. De har opplevd varierende grad av omsorgssvikt og flere også blitt sosialisert inn i rollen som syk, viser analysen som forskere fra Agderforskning og Universitetet i Agder har gjort med støtte fra NAV.

Omsorgssvikt overreasker

Det var omfanget av omsorgssvikt som overrasket forskerne mest og gjorde størst inntrykk. ­

– Dette er trolig en godt bevart hemmelighet i forvaltningen og hos legene, for dette var noe samtlige snakket om i intervjuene, men som har kommet lite fram i forhold til uføreproblematikken, sier forsker Torunn S. Olsen ved Universitetet i Agder til Nav.no.

Handler ikke om utstøting

At unge blir tidlig uføretrygdet handler i følge Olsen i mindre grad om arbeidslivets krav og utstøting i arbeidslivet.

– Vi hadde planlagt å studere hvordan unge støtes ut av arbeidslivet, men fant ut at det å bli ufør i ung alder først og fremst handler om omsorgssvikt, sier hun.

Les også: Ledere har lite kunnskap om psykisk helse

Oppvokst med barnevern

Vanskelig oppvekst har farget resten av livet til brorparten av de unge uføre. Problemer i familien har senere forflyttet seg til skolen. Mange har også hatt kontakt med barnevernet og barne- og ungdomspsykiatrien.

Flere har slitt med konsentrasjons- og lærevansker, mobbing og utagerende atferd i grunnskolen. Etter hvert har de utviklet psykiske problemer.

Kjennetegn er tidlig alkoholdebut, rus, angst, spiseforstyrrelser og selvskading. Noen har vært innlagt til psykiatrisk behandling, andre har blitt sosialisert inn i sykerollen. Bare et mindretall av de unge uføre forskerne har snakket med var født funksjonshemmet eller hadde vært utsatt for ulykke eller skade som hadde gjort dem uføre i ung alder.

Les også: Angst presser unge ut av jobb

- Har ikke tenkt i lange linjer

Det er lite NAV kan gjøre for å hindre at mennesker blir uføre i ung alder. Løsningen må søkes før de unge kommer til NAV, mener forskerne.

– Mye tyder på at man ikke har tenkt de lange linjer fra tidlig barndom til ung voksen alder og at ting henger sammen. NAV kan kun drive med reparasjonsarbeid, mens utfordringen blir å forebygge slik at skadene ikke inntrer, sier Olsen. Hun etterlyser tettere samarbeid mellom ulike aktører og et forsterket fokus på familie- og oppvekstpolitikk.

Tiltaksgaranti

NAV samarbeider tett med oppfølgingstjenesten for å tilby ungdom som faller ut av videregående skole oppfølging og arbeidsrettede tiltak. Alle unge under 25 år er omfattet av en garanti om tiltak og oppfølging av NAV.

– Samarbeidet vi har med utdanningsmyndighetene er viktig for å redusere arbeidsledighet blant ungdom og for å forebygge frafall fra arbeidslivet. Vi vet av erfaring at ungdom som ikke har fullført videregående skole stiller svakest på arbeidsmarkedet, og er i en utsatt posisjon når det gjelder framtidige muligheter til å delta i yrkeslivet, sier Erik Oftedal, direktør i NAV.

(NAV)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.Abonner på Personal og Ledelse og få åtte utgaver for kr 640

"
Powered by Labrador CMS