Hjemmearbeid med barn

Utydelige grenser skaper stress

Frihet og fleksibilitet på jobben gir store fordeler, men det kan også bli en stressfaktor dersom det innebærer utydelige grenser og mål, det mener Åsa Johansson i Unionen i Sverige.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

De siste fem årene har det grenseløse arbeidet økt kraftig.

- Mange jobber har en høyere grad av selvstendighet. Det er i grunnen positivt å ha større innflytelse over sine arbeidsoppgaver, men det kan også bli et problem når man selv skal sette sine mål og følge disse opp. Det kan være vanskelig å vite om man gjør en bra jobb, sier hun til CS Jobb.

I vår gjorde svenske Unionen en undersøkelse blant 1 000 tjenestemenn og kun to tredjedeler svarte at de utfører største delen av arbeidet på kontoret. Fire av ti føler at de må være tilgjengelig utover den ordinære arbeidstid.

Halvparten sjekker jobbmail på fritiden og nærmere halvparten av de spurte har alltid jobbmobilen på, selv etter arbeidstid.

Halvparten anser at det ofte eller i blant er utydelig hva som forventes av dem.

– Fordelene med frihet og fleksibilitet kan også stresse folk dersom det er utydelige grenser og mål. Det innebærer en risiko for at man ikke når de mål som er fastsatt. Dersom man ikke får feedback kan denne arbeidsformen bli farlig, sier hun.

(CS Jobb)

"
Powered by Labrador CMS