eple og hjerte

Romantikken blomstrer på jobben

Arbeidsplassen har blitt en viktig arena for kjærlighet og vennskap for nordmenn, viser en ny internasjonal arbeidsmarkedsundersøkelse

Publisert

Godt over halvparten av norske arbeidstakere ser kolleger innlede romantiske forhold i arbeidstiden, og syv av ti ser ikke problemer ved det.

Fire ganger i året tar Randstad temperaturen på det internasjonale arbeidsmarkedet. Årets andre statusrapport i Randstad Workmonitor tar blant annet for seg vennskap og romantiske forhold på arbeidsplassen.

Og det er tydelig at romantikken blomstrer i norske kontorlandskap. 56 prosent av norske arbeidstakere sier at kjærlighetsforhold mellom kolleger finner sted fra tid til annen på deres arbeidsplass.

- Funnene viser også at nordmenn er mer positive enn de fleste andre til den amorøse utviklingen; 70 prosent av norske arbeidstakere synes ikke at romantiske forhold på egen arbeidsplass er problematisk, og bare en tredjedel mener romantiske forhold påviker egne prestasjoner på jobb, forteller daglig leder Camilla Grana i Randstad Norge.

- Det er helt tydelig at nordmenn ikke lenger er skeptiske til romanser på arbeidsplassen. Dette er i dag helt normalt, og vi ser at jobben har blitt en viktig arena for å innlede romantiske forhold. Når man tilbringer hele uken i tett samarbeid med mennesker man ofte har mye til felles med, er det kanskje ikke så rart at søt musikk kan oppstå. Norske arbeidsgivere er jo også flinke til å arrangere sommerfester, julebord, båtturer og andre sosiale arrangementer, der det gjerne utvikles personlige relasjoner mellom kolleger, sier Grana.

I Skandinavia er det danskene (65 prosent) som i størst grad mener kjærlighet oppstår på arbeidsplassen, mens svenskene (51 prosent) ser minst romantikk blant kontorpultene. Svenskene er derimot mest tolerante her i nord; hele 79 prosent ser ikke problemer ved kontorkjærlighet. I Danmark er det tilsvarende tallet 67 prosent.

Norske arbeidstakere finner ikke bare kjærligheten, men også gode venner på jobben. 61 prosent av de norske repsondentene har nære venner blant kollegene sine, og 65 prosent treffer kollegene utenfor arbeidstid. Hele 67 prosent mener hyggelige kolleger er viktigere enn lønn.

- Arbeidstakere omgås kolleger også etter arbeidstid, de fester sammen, trener sammen og hygger seg sammen. Dette er viktig for livskvaliteten og er alltså langt viktigere enn lønn for nordmenn, sier Grana.

Kjærlighetsforhold mellom kolleger finner sted på arbeidsplassen

Europa, fem på topp

1. UK/Tyskland, 67 prosent.

3. Belgia, 66 prosent.

4. Danmark, 65 prosent.

5. Sveits, 63 prosent.

(Norge, 56%)

Kjærlighetsforhold mellom kolleger finner sted på arbeidsplassen

Europa, fem på bunn

1. Luxembourg, 36 prosent.

2. Ungarn, 39 prosent.

3. Tsjekkia, 43 prosent.

4. Slovakia, 49 prosent.

5. Sverige, 51 prosent.

Mest tolerante til jobbromanser

Europa, fem på topp

1. Spania, 81 prosent.

2. Sverige/Italia, 79 prosent.

4. Ungarn, 77 prosent.

5. Hellas, 76 prosent.

Minst tolerante til jobbromanse

Europa, fem på bunn

1. Luxembourg, 42 prosent.

2. Tyrkia, 51 prosent.

3. Belgia, Frankrike, Polen, 66 prosent.

Powered by Labrador CMS