Journalister-2

Fire av ti journalister utsatt på jobb

En ny undersøkelse viser at fire av ti journalister er blitt sjikanert, trakassert eller truet de siste fem år.

Publisert

Totalt har 3800 journalister besvart Norsk Journalistlags (NJ) og Norsk Redaktørforenings (NR) undersøkelse. Blant disse har 60 journalister vært utsatt for vold i løpet samme periode, melder NJ.

Større problem enn antatt

Tallene viser at sjikane, trusler og vold er et vesentlig større problem enn presseorganisasjonen har vært klar over. Hensikten med sjikanen og volden er gjennomgående å skremme journalistene fra å publisere saker, eller å hevne oppslag som kilden er lite fornøyd med.

Dårlig oppfølging av ansatte

Undersøkelsen viser videre at redaksjonene er lite flink til å følge opp medarbeidere som blir truet eller utsatt for vold. Kun en av tre sier de har fått god støtte fra kolleger, mens under halvparten svarer at de har fått god støtte fra redaksjonsledelsen.

Svært få anmelder forholdet

Til tross for at sjikane, trusler og vold er ulovlig viser tallene at redaksjonene i svært liten grad har gått til anmeldelse av sakene. Kun 15 prosent av voldssakene er blitt anmeldt, men kun ni prosent av sjikane- og trusselsakene ble anmeldt. I voldssakene ble seks av ti saker henlagt, mens kun 26 prosent endte med tiltale. For trussel og sjikanesakene endte 13 prosent med tiltale, mens 39 prosent ble henlagt.

Av voldssakene var de bare 26 prosent som endte med tiltale, mens 58 prosent ble henlagt. Av trussel og sjikanesakene var det 13 prosent som endte med tiltale, mens 39 prosent ble henlagt.

Redaktørforeningen og NJ jobber nå videre med å styrke bevisstheten og rutinene i redaksjonene, og overfor Riksadvokaten for å få en høyere prioritet av disse sakene i politiet.

(NJ)

Les også: Utsatt for vold og trusler på jobb.

"
Powered by Labrador CMS